Radar · Utrikes

”De djävlarna ska stå till svars” – Turkiska bomber över Kobane

Turkiska myndigheter anklagar kurdiska grupper för att ligga bakom sprängdådet i Istanbul för en vecka sedan och utpekar en kvinna från Kobane som ansvarig för dådet.

Turkiet meddelade tidigt på söndagen att man genomfört flyganfall mot kurdiska militärbaser i norra Syrien och Irak. Minst tolv personer ska ha dödats i attackerna.

Kobane ”utsätts för bombardemang av turkiska flygplan” skrev Farhad Shami, en talesperson för kurdiskledda militäralliansen SDF, på Twitter sent på lördagskvällen.

Tidigt på söndagen bekräftade sedan Turkiet att man genomfört flyganfall mot vad man sade vara platser som varit utgångspunkter för attacker mot Turkiet.

Det turkiska försvarsdepartementet skrev i ett meddelande på Twitter: ”Räkenskapens dag har kommit” och ”de djävlarna ska stå till svars för sina förrädiska attacker” tillsammans med ett foto av ett plan som lyfter för en nattlig operation.

25 attacker

Flyganfallen kommer endast några dagar efter det att Ankara pekat ut PKK och PYD som ansvariga för terrordådet i Istanbul den 13 november. Båda grupperna har förnekat inblandning i dådet.

Enligt det i Storbritannien baserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) ska minst tolv personer, både SDF-medlemmar och regimtrogna syriska militärer, ha dödats i attackerna.

SOHR uppger att omkring 25 attacker utförts av turkiskt stridsflyg mot mål på landsbygden runt Aleppo, Raqqa och Hasakah.

Turkiet likställer regelmässigt PKK – som är terrorstämplat av Turkiet, USA och EU – med PYD, som är den största politiska organisationen bland kurder i Syrien.

Tillbakavisar uppgifter

Den turkiske inrikesministern Süleyman Soylu har specifikt pekat ut Kobane som den plats där den huvudmisstänkta kvinnan, enligt Soylu, ska ha blivit beordrad att utföra bombdådet.

Från kurdiskt håll har anklagelserna helt och hållet tillbakavisats. Det kurdiska paraplyorganet KCK har anklagat Turkiets regering för att använda dådet i Istanbul för att rättfärdiga en invasion av norra Syrien.

PYD:s väpnade gren YPG är en ledande del av SDF, som 2015 drev ut terrororganisationen IS från Kobane.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV