Radar · Miljö

Värmerekord i Antarktis

Värmerekord och minskande ismassa i Antarktis.

Det har i veckan varit 30-40 grader varmare än normalt i Arktis och i Antarktis och värmerekord har slagits på minst en väderstation.
Det är inte ett gott tecken när du ser sånt här hända, säger meteorologen Matthew Lazzara vid University of Wisconsin.

En värmebölja har svept in över både Nord- och Sydpolen i veckan och forskare runt om i världen är chockade.

– Detta har aldrig hänt förut och går emot alla våra förväntningar när det gäller klimatet i Antarktis, sade polarforskaren Jonathan Wille på Université Grenoble Alpes till tidningen The Washington Post i veckan.

40 grader varmare än normalt

På den fransk-italienska Concordia-stationen i Antarktis, på 3 234 meters höjd, uppmättes temperaturen till minus 12,2 grader i fredags. Det är cirka 40 grader varmare än normalt.

På den ryska Vostok-stationen i Antarktis, som ligger närmare Sydpolen och på ännu högre höjd, slogs i veckan nytt värmerekord på minus 17,7 grader, cirka 15 grader varmare än det tidigare värmerekord på platsen, enligt vädertjänsten Maximiliano Herrera, specialiserad på extremväder.

Vostok-stationen blev känd då den sommaren 1983 registrerade den hittills lägsta temperaturen som har uppmätts i världen på minus 89,2 grader.
På den kustbelägna Terra Nova-basen i Antarktis, som just nu är på väg in i höstsäsongen, låg temperaturen i veckan på plus 7 grader.

Temperaturerna runt Nordpolen, i Arktis, närmar sig samtidigt nollan vilket är mycket ovanligt för årstiden, enligt glaciärforskaren Walt Meier.

– Det ska ju vara motsatta säsonger. Nord- och Sydpolen ska inte smälta samtidigt: Det är definitivt en ovanlig händelse. Det är ganska chockerande, säger Meier till nyhetsbyrån AP.

Minskad havsis

USA:s snö- och is-datacenter NSIDC säger att Antarktis havsis i slutet av februari för första gången sedan 1979 minskade i storlek till under två miljoner kvadratkilometer.

–Det skulle vara svårt att hävda att det inte finns ett avtryck av klimatförändringarna på en händelse som denna, säger Wille.

Men varken Wille, Lazzara eller Meier gör i nuläget någon direkt koppling mellan de ovanligt höga temperaturerna i veckan och klimatförändringar.

Värmeböljan i Antarktis har enligt Wille orsakats av ovanliga fenomen i atmosfären – en smal korridor av värme och väta – som bland annat har gett upphov till kraftiga regnoväder. Detta vädersystem – som uppstår ibland och i normala fall drar förbi ganska snabbt – ska sedan ha bromsats i en position över kontinenten av ett nytt högtryck.