Radar · Utrikes

Hundratusentals i jordbruksprotest i Madrid

Protesterna i Madrid samlar många olika aktörer som bor och verkar på landsbygden.

I Madrid demonstrerade under söndagen jordbrukare, jägare, fiskare och en rad organisationer med koppling till landsbygden. Någonstans mellan 150 000 och 400 000 personer ska ha deltagit i demonstrationen, som kräver en politik som underlättar för de som lever och verkar på landsbygden.

Det blev en stor uppslutning till demonstrationen för landsbygden i Madrid under söndagen. Organisatörerna uppskattar att 400 000 personer deltog, medan regeringen uppskattar siffran till 150 000 personer. 1500 busslaster med människor ska ha kommit från olika delar av landet, enligt organisatörerna, en rad organisationer i jordbrukssektorn.

Jordbrukare, boskapsuppfödare, jägare, fiskare, bevattnare. Alla samlades under parollen en framtid för landsbygden. Och utmaningarna är minst sagt många. Ökande kostnader för energi och råvaror, vinterns rekordtorka, kriget i Ukraina och tranportstrejken i Spanien påverkar alla förutsättningarna för att jobba på landsbygden.

En av demonstranterna på plats var Mari Carmen, som odlar tomater i Almeria i sydligaste Spanien. Tillsammans med sina arbetskamrater gick hon upp klockan ett på natten för att vara på plats i tid till demonstrationen i Madrid. 

– Vi är här för att begära rättvisa priser, så att de inte betalar oss mindre än vad det kostar att producera, säger hon till El Mundo.

En annan deltagare, Juan från Castellón, säger till tidningen att ”apelsinerna faller från träden för att det är billigare än att sälja dem”. 

Spretande krav

Organisatörerna trycker på att demonstrationen är opolitisk och att den är för alla som bor på landsbygden.

Det de flesta i demonstrationen verkar skriva under på är de ökande kostnaderna. Men kraven kommer från många håll och med olika budskap till politiken. Jordbrukarna och ranchägarna vill se en ”chockplan” från regeringen för att lindra de ökande produktionskostnaderna som jordbruket nu drabbas av. Dessutom vill man se att en ny lag om livsmedelskedjan används som den är tänkt för att se till att priserna på mat blir rättvisa och täcker de kostnader som jordbrukarna har.

De som jobbar inom bevattningssektorn kräver å sin sida en översikt av de hydrologiska planerna och mer investeringar i bevattningssystemen för att hantera perioder av torka. Den gångna vintern har inneburit en extrem torka i såväl Spanien som andra medelhavsländer, vilket  redan nu ger problem.

Jaktsektorn kräver å sin sida att en djurskyddslag ska dras tillbaka då skyddet av vargen enligt dem hotar de som föder upp boskap. Tjurfäktarnas branschorganisation kräver för sin del en sänkning av momsen, då de menar att tjurfäktningen bör ses som en ”kulturprodukt” och ”kulturarv”.

Ministern för jordbruk, fiske och livsmedel, Luis Planas, har i samband med tidigare demonstrationer sagt att han har ”full och absolut” respekt för demonstrationerna, även om han har menar att ”en bra del” av de förslag som kommer från av arrangörerna redan går i den riktning som de vill, skriver TeleMadrid.