Radar · Politik

Finlands president varnar för Nato-medlemskap 

En finländsk ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato skulle medföra en stor risk för en eskalering av situationen i Europa, varnar Finlands president Sauli Niinistö. 

Huvudalternativet är fördjupat försvarssamarbetet med USA och Sverige, anser han.

Rysslands invasion av Ukraina innebär ett nytt säkerhetspolitiskt läge för Finland, enligt Sauli Niinistö.

– Utgångspunkten är att vi tittar på något annat än att fortsätta som vi har det, säger han i en intervju med tidningen Financial Times.

Han ser säkerhetspolitiska fördelar med alla alternativ som just nu debatteras.

– Jag förstår mycket väl att till exempel (ett medlemskap i) Nato kan se ut som att våra bekymmer är över. Men alla olika alternativ medför risker vi måste ta hänsyn till. För närvarande är den stora risken en eskalering av situationen i Europa, tillägger han.

62 procent för Nato-medlemskap

Intervjun ges sedan Niinistö i början av mars var i Washington, där han på ett möte med president Joe Biden diskuterade frågan om fördjupat försvarssamarbete.

I en färsk opinionsmätning gjord av public service-kanalen Yle sade 62 procent av de tillfrågade finländarna att de vill att landet ansluter sig till Nato, medan bara 16 procent var emot Nato-medlemskap.

Stödet för ett finländskt Natomedlemskap har historiskt legat betydligt lägre, kring 20 procent. Men det politiska landskapet har förändrats drastiskt sedan ryska styrkor inledde sin invasion av Ukraina – ett annat europeiskt land utanför Nato – den 24 februari.

Finlands regering förbereder just nu en säkerhetspolitisk vitbok, där frågan om Natomedlemskap analyseras. Frågan väntas tas upp av Finlands riksdag under våren.

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen har tidigare under Ukrainakriget sagt att ”just nu är inte rätt tidpunkt att ansöka om Natomedlemskap”.

Om det finns majoritet i riksdagen

Frågan om ett medlemskap i Nato har blossat upp som en het fråga även i den svenska debatten i skuggan av Ukrainakriget. Statsminister Magdalena Andersson (S) har liksom Niinistö varnat för att en svensk Natoansökan skulle kunna destabilisera läget ytterligare, men har inte stängt dörren för att fortsätta diskussionen om Natomedlemskap.

Moderatledaren Ulf Kristersson höjde i veckan temperaturen i debatten genom att i en debattartikel i Dagens Nyheter skriva att ”en regering som jag leder kommer att lämna in en Natoansökan, om det efter valet finns majoritet för medlemskap i riksdagen”.