I flera av länderna kring medelhavet har man upplevt en av de torraste vintrarna på decennier. I norra Italien har man inte fått regn på 100 dagar och i Spanien räknas vintern som den näst torraste på 60 år.
Den lilla spökbyn Aceredo gjorde i nordvästra Spanien blev i februari världskänd, då den för första gången sedan Lindosodammens vatten täckte byn 1992 återigen blev helt synlig. Orsaken: den extremt torra vintern, som inte bara drabbat Spanien, utan också Portugal och Italien.
I Spanien räknas nu den gångna vintern som den näst torraste på 60 år, efter vintern 2011/12. Det har bara regnat 45 procent av den nederbörd som brukar falla.
Samtidigt är det också den fjärde varmaste vintern på 60 år – efter 2019-2020 och 2015-2016.
– Under de senaste sex åren har tre av de fyra varmaste vintrarna sedan 1961 registrerats, sade Rubén del Campo, talesperson för den statliga väderbyrån Aemet, enligt La Vanguardia.
Han anser att detta tydligt visar på att vintrarna blir allt varmare i takt med klimatförändringarna.
Hårt slag mot jordbruket
Den torra vintern slår redan hårt mot jordbrukarna i landet.
– De senaste två, tre åren har varit torra, med en tendens till mindre och mindre regn”, säger Andrés Góngora, en 46-årig tomatodlare i södra Almería, till Euronews.
Han konstaterar att de som odlar spannmål har det ännu värre än han själv.
– Spannmålsskördarna för i år har gått förlorade, säger han.
Po-floden i kris
I norra Italien har det nu gått 100 dagar utan något regn, något som på flera håll fått Po-flodens bänkar att torka upp nästan helt.
– Vi är i mitten av mars men vattensituationen i Po-floden är allvarlig, som om den redan vore i juli, säger Carlo Carli, president för branschorganisationen Confagricoltura i områdena Forlì-Cesena och Rimini, till tidningen Chiamamicitta.
Situationen kommer göra det svårt att sätta igång bevattnings-säsongen som brukar ta fart i mars, och myndigheterna räknar med att få göra undantagstillstånd för att kunna ta ut vatten för bevattningen. Redan nu är odlingarna, som pågår även under vinterhalvåret, hårt drabbade.
Ettore Prandini, chef för branschorganisationen Coldiretti, ger en uppskattad siffra till Corriere della sera på hur mycket förlusterna kan vara värda: ”Cirka en miljard euro”, säger han och lägger till att den närmaste veckan inte heller ser ut att utlova något regn.
En bieffekt av de låga vattenstånden är att Adriatiska havet nu börjat komma in i flodbäddarna. De kryper inåt land i flera kilometer och för jordbruket innebär det att det salta vattnet tränger in på fälten och att ingenting kommer att växa där.
Även i Portugal har vintern varit torr. I snitt har det bara fallit 45 procent av det regn som brukar komma. Även de vanligtvis blötare områdena i norr har varit torra och det har till och med brutit ut skogsbränder under vintern, rapporterar Euronews.