Radar · Politik

Bränslerevolt inom Vänsterpartiet

Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

En rad vänsterpartister kräver att partiet lämnar uppgörelsen med den övriga oppositionen om sänkt skatt på bensin och diesel, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson Jens Holm bekräftar för TT. ”Det är ett brett upprop”, säger han.

I torsdags blev det känt att Vänsterpartiet tillsammans med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna stöttar ett utskottsförslag för att sänka priset på drivmedel.

Oppositionen vill att regeringen ska förhandla med EU för att kunna sänka energiskatten, och med det få ned priset med totalt 5 kronor på diesel och knappt 4 kronor för bensin.

Överenskommelsen får nu hård kritik inom Vänsterpartiet. I ett upprop som ska skickas till partistyrelsen på måndag uppmanas ledningen att agera för att lämna uppgörelsen.

”Vi lever i turbulenta tider som kräver politiska omprioriteringar. Men det gäller att inte tappa huvudet alldeles”, står det i uppropet, enligt Ekot.

Uppropet anser bland annat att en sänkning av priset på fossila bränslen ”undergräver Vänsterpartiets klimatpolitik” och ”ökar försäljningen av rysk olja”.

– Ja, jag kan inte mycket mer än bekräfta det. Men det stämmer att vi ska skicka in en sådan skrivelse, säger Jens Holm till TT.

Hittills har ett 30-tal personer skrivit under uppropet, enligt Ekot.

Jens Holm vill inte säga hur många vänsterpartister det handlar om.

– Men det är ett brett upprop i alla fall, med ledamöter från norr till söder.