Radar · Djurrätt

200 miljoner euro i EU-stöd till tjurfäktningsindustrin

Uppfödning av tjurar till tjurfäktning drar fortfarande in hundratals miljoner i EU-stöd.

Trots att EU-parlamentariker länge försökt införa ett förbud mot att EU:s jordbruksstöd går till tjuruppfödning så har det inte lyckats. Omkring 200 miljoner euro uppskattas gå till uppfödning av tjurfäktningstjurar varje år i EU.

Redan 2015 röstade EU-parlamentet för ett förbud mot att ge jordbruksstöd till uppfödning av tjurar som sedan går till tjurfäktningsindustrin. Men fortfarande har det inte kunnat bli verklighet. Detta på grund av att lagarna inte tillåter det.

– Även om vi håller med parlamentsledamöterna helt och hållet i deras moraliska upprördhet och vad de försöker göra, är de rättsliga vägarna att göra detta ganska svåra. Jag skulle faktiskt säga att de är omöjliga, säger Joe moran på Eurogroup for animals, till The Guardian.

För att ändra på situationen så skulle det krävas att EU hade större behörighet att stifta lagar på djurskyddsområdet, menar han. För enda vägen vore en lag som förbjuder tjurfäktning.

I dagsläget finns det inga specifika stöd som går enbart till uppfödning av tjurfäktningstjurar, utan stödet ges som allmänt jordbruksstöd.

Stöd genom CAP

Men den del som går till just denna industri utgår till omkring 200 miljoner euro årligen. Den uppskattningen gör den spanska branschorganisationen Unión de Criadores de Toros de Lidia i en kommentar på sin hemsida på att EU-parlamentet i slutet av förra året avslog två tillägg när den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP, antogs för åren 2023-2027.

Organisationen skrivervidare att ett godkännande av de två tilläggen hade varit en ”diskriminering av ideologiska skäl och ett brott mot europeisk lag”.

Den spanska organisationen Avatma, bestående av veterinärer mot tjurfäktning, har beskrivit traditionen som en praktik som helt enkelt går ut på att låta djuren lida i offentlighet.

”Det lidande som man orsakar dessa djur är oförsvarligt”, skriver de i ett uttalande.

Antonio Bañuelos, ordförande för Unión de Criadores de Toros de Lidia, menar istället att lidandet inte är större eller mer utdraget än för andra djur som föds upp för att bli mat.

– Det finns tusentals djur som dör varje dag under mycket smärtsamma omständigheter. Men fokus ligger på tjurfäktning eftersom den är den mest utsatta när det gäller publicitet och det är ett lätt mål, säger han till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV