Radar · Morgonkollen

Turkiets ambassadör: Inga samtal på högsta nivå

Turkiets ambassadör i Sverige Hakki Emre Yunt tror inte att Ankaras positioner kommer att förändras trots amerikanska påtryckningar.

Turkiets hot om nej till ett svenskt Natomedlemskap borde inte ha kommit som en överraskning, enligt den turkiska Sverigeambassadören.
– Inga samtal har hållits på den högsta nivån, säger Hakki Emre Yunt, som inte tror att Ankaras hållning kommer att förändras trots amerikanska påtryckningar.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger inte ja till svenskt och finländsk medlemskap med hänvisning till att länderna hyser vad han kallar terrorister. Utspelet, som kommer i samband med ländernas ansökningar, tolkas av omvärlden som ett försök till kohandel från Turkiets sida.

Men enligt Turkiets representant i Sverige, ambassadör Hakki Emre Yunt, borde den svenska regeringen ha förutsett Ankaras hållning.

– Det är inte första gången vi förmedlar vår oro till den svenska sidan, säger han.

TT: Varför varnades inte Sverige och Finland i ett tidigare läge om att Turkiet överväger att säga nej?

– Ingen frågade oss. Ingen ringde oss på en högre nivå, ingen konsulterade oss officiellt. Om vi blev tillfrågade månader tidigare skulle vi berättat för dem att vi har vissa frågor gällande ansökan till Nato, säger Emre Yunt.

Gav inga garantier

Utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare sagt att hon aldrig trott att det skulle bli en enkel resa in i Nato, men att hon heller inte fått signaler av Turkiet om att skulle bli problem.

Samtal har förts mellan ländernas utrikesministrar vid åtminstone ett tillfälle, för omkring ”en till två månader sedan”, enligt Emre Yunt.

– Min minister sade till fru Linde att även om vår regering ser positivt på det så kan det bli problem i det turkiska parlamentet. Vi kunde inte ge henne någon garantier om en ansökan. Det är den enda kontakten jag minns.

Några samtal på den högsta nivån, mellan statsminister Magdalena Andersson (S) och president Erdogan, hade dock inte förts, framhåller ambassadören.

Inga delegationssamtal

Sådana samtal kan generellt ofta lösa problem, säger han. Enligt ambassadören ville statsminister Andersson få till ett sådant samtal i förra veckan.

– Jag väntade mig de här samtalen tidigare. Det är första gången jag har sett att de överväger det.

Linde sade på måndagen att en svensk-finländsk delegation med diplomater ska träffa företrädare för det turkiska utrikesdepartementet i Ankara och att detta skulle ske i veckan.

– Kommer de för att övertala oss? Ursäkta, men de borde inte göra sig besväret, svarade Erdogan.

Och sådana samtal i Ankara är ännu inte aktuella, enligt ambassadören.

– I Turkiet har beslutet inte fattats att träffa delegationen, vad jag förstår.

På torsdagen besökte Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö USA:s president Joe Biden i Vita huset.

– Jag blir inte förvånad om han kommer att ta kontakt med vår president. Men jag tror inte att våra positioner kommer att förändras trots amerikanska påtryckningar, säger Emre Yunt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV