Radar · Morgonkollen

Ökat tryck på krigsfångsregistrering

Ukrainska soldater i ett fångläger kontrollerat av ryskstödda rebeller.

Ödet för de stridande i stålverket i Mariupol som har gett upp och transporterats till ryskkontrollerade områden är fortsatt osäkert. Organisationer ökar trycket på att de ska behandlas som krigsfångar.

Ödet för de stridande i stålverket i Mariupol som har gett upp och transporterats till ryskkontrollerade områden är fortsatt osäkert. Organisationer ökar trycket på att de ska behandlas som krigsfångar.

Internationella Rödakorskommittén har samlat in information om hundratals personer som har varit i stålverket Azovstal i Mariupol och registrerat dem som krigsfångar, i ett försök att försäkra sig om att de behandlas humant enligt Genèvekonventionen.

Rättighetsorganisationen Amnesty beskriver också de frihetsberövade som krigsfångar och skriver i ett Twitterinlägg att de inte får utsättas för tortyr eller behandlas illa.

Det finns en internationell oro över att fångarna ska behandlas som krigsförbrytare och ställas inför rätta i Ryssland. Ukraina hoppas å sin sida att de ska kunna vara en del i ett fångutbyte.

"Insats pågår"

Enligt Ryssland har 1 700 ukrainska soldater kapitulerat från det underjordiska komplexet sedan i måndags, en siffra som inte har bekräftats av Ukraina. En del har förts till sjukhus, medan vissa uppges ha förts till fångläger.

Ukraina beskriver å sin sida de hundratals som bekräftas ha lämnat Azovstal som ”evakuerade”.

Svjatoslav Palamar, ställföreträdande befälhavare vid det omdiskuterade Azovregementet, säger i ett videomeddelande att han och andra fortfarande är på plats i stålverket.

– En insats pågår, jag kommer inte att gå in på dess detaljer, säger han.

Azovregementet

När kriget i östra Ukraina bröt ut 2014 var den ukrainska försvarsmakten illa rustad, varför ett stort antal frivilligförband bildades.

Ett av dessa, Azovbataljonen (som senare bytte namn till Azovregementet), bildades i kuststaden Berdjansk. Namnet kom från Azovska sjön.

Bland grundarna fanns flera framstående högerextremister och nynazister.

Azov gjorde sig ett namn i Ukraina genom sitt deltagande i striderna om kuststaden Mariupol under våren och sommaren 2014.

Regementet har sin bas i samma stad och deltar även nu i strider i och runt Mariupol.

Dess soldater har vid upprepade tillfällen anklagats för krigsförbrytelser av bland annat Amnesty.

Azov har genom åren lockat till sig högerextrema frivilliga från en rad länder, däribland Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV