Energi · Recension

En eftermiddag i brödens och kakornas tecken

Alice och Katten har helt rätt tesalongsskänsla.

Jenny Luks besöker Lund och testar för första gången afternoon tea. Alice och Kattens tesalong överraskar och är så romantiskt att man blir sugen på att langa fram en förlovningsring.

Min vän ska få en ny hatt. En doktorshatt. Och tack vare den har jag återigen åkt till Skåne, närmare bestämt till Lunds vackra domkyrka. Det är finstämt givetvis, men efter tre timmar på en kyrkstol börjar jag längta till eftermiddagens begivenhet: afternoon tea.

Jag har aldrig upplevt afternoon tea, alltså det koncept som man nog får säga ersatt den alltför långlivade trenden brunch. Både brunch och afternoon tea handlar om att hitta ursäkter att få dricka alkohol vid tidpunkter på dagen då det annars är tabu, har jag alltid tänkt. Man kickstartar helgen med cava och prosecco redan klockan 12. Lite som att vara på Hultsfredsfestivalen, fast en aning mer sofistikerat.

Men afternoon tea är ju trots allt på eftermiddagen, så visst är det accepterat av alla sorters moralister att beställa in en flaska champagne när någon fått en doktorshatt och en ring som ska symbolisera att man gift sig med vetenskapen. Alice och Kattens tesalong mitt i Lunds pittoreska centrumkvarter är så romantiskt gullig att man blir sugen på att langa fram en förlovningsring och fria till vem som nu kommer i ens väg.

Fördomar på skam

Om man slår upp ordet tesalong i ett uppslagsverk, är det Alice och Katten jag tänker mig ska bildsätta begreppet. Det är en sekelskiftesvåning en halvtrappa upp, med storblommiga tapeter, kakelugnar, kristallkronor och sockerskålar med rosa blommor på. På väggarna hänger speglar i snirklig guldram samt tavlor med katter i viktorianska kläder.

Till sconesen serveras fyra sorters pålägg och marmelader
Till sconesen serveras fyra sorters pålägg och marmelader. Foto: Jenny Luks

Allt är helt rätt, så även vår servitris i vitt spetsförkläde. Jag läser på hemsidan att salongen öppnade 2018 så det är ett relativt färskt kafé minsann. Jag ska erkänna en sak, så här innan godsakerna kommer in: Jag har fördomar. Jag tänker mig att ett flärdfullt ställe som detta gillar ”äkta smör” och ”äkta grädde” och såna där antiveganska klyschor som man år 2022 dessvärre fortfarande brottas med. Min farhåga är en bricka med dadelbollar, medan de andra i sällskapet badar i ostiga scones och makroner.

Men ack så fel jag har, tack och lov. Efter att ha skålat i skumpa och dessutom fått in vår kanna te, kommer trevåningsfaten med eftermiddagsfikat. Ett till mig och ett till de andra tre. För det första visar det sig att Alice och Katten är ett lakto-ovo-vegetariskt kafé, så här marinerar man icke gästerna i laxar och räkor. Och dessutom har de stenkoll på veganskt. ”Jag är själv vegan”, säger servitrisen. Och jag ser ju med egna ögon att detta kommer bli en alldeles utmärkt afternoon tea-debut.

Man blir mätt av den goda maten men det är svårt att titta sig mätt på det estetiska tilltalet
Man blir mätt av den goda maten men det är svårt att titta sig mätt på det estetiska tilltalet. Foto: Jenny Luks

Nu kommer vi till det delikata problemet att jag är så upphetsad inför måltiden att jag glömmer anteckna. Servitrisen berättar ingående vad som serveras och självklart hade det varit superkalas om jag minns vad hon säger. Det gör jag inte. Redan efter några minuter är det som bortblåst. Nu ska vi se här … vanilj. Och hallon? Kapris? Jag hugger in. Det blir nog bra med den saken.

Jag har en separat tallrik med fyra små skålar. En med vegosmör. En med sylt. En med ananas- och kokosmarmelad. Och så kanske lemoncurd. Inför åsynen av trevåningsfatet är det ganska lätt att bli distraherad. Jag är så sugen att jag glömt mitt namn. Och uppenbarligen även gottigheternas namn.

Överraskande gott

Jag börjar med det matiga. Två maffiga scones pryder mellanvåningen och underst har vi två smörgåsstora snittar. Jag börjar med sconesen. Det är två rejält tilltagna bullar – som de ju säger här i Skåne – och jag bryter upp den ena. Den ser saftig ut och har en knaprig yta utan att vara övergräddad. Den faller isär lite grann och jag får senare veta att den är glutenfri. Det är klokt att ha ett bröd för alla istället för inget alls, och i ärlighetens namn har jag inte en tanke på att det skulle vara glutenfritt.

Det är överraskande gott. Jag brer på margarin och sylt och njuter. Det är så här man vill starta sina helgmorgnar. Nybakade scones med sylt och marmelad. Kanske hade en ostbit suttit fint också, men Alice och Katten känns inte som stället som kör med helfabrikat. Fast animalisk ost är ju förstås också ett helfabrikat. Och bröd också för den delen.

Stabbiga kakor

Jag känner mig faktiskt lite mätt redan efter ett scones, trots att jag borde vara bottenlös efter en hungrig dag. Men jag kikar ändå på snittarna. De är lite för stora för att kallas snittar, men det är knappast ett klagomål. Den ena är ett grovt bröd med hummusliknande pålägg tillsammans med spröda salladskvistar och paprika i flera färger. Det andra är ett ljusare bröd med ett pålägg av majonnäskaraktär samt sallater och frön. Väldigt trevliga båda två, även om scones är bra mycket roligare för en nykläckt afternoon tea-diggare.

Sockersöta sockerskålar på Alice och Katten
Sockersöta sockerskålar på Alice och Katten. Foto: Jenny Luks

Nu vill jag egentligen ta ett scones till, men inser att jag måste orka med sötsakerna. Blåbär och vanilj lockar mest. Den har en lite kletig botten, gissningsvis också den glutenfri. Den känns absolut inte som en klassisk sockerkaka, eller det man på engelska skulle kalla sponge. Det finns lite studs i det ordet, men denna är stabbig. Vaniljfrostingen är fin och det stora blåbäret är onekligen pricken över i. Nästa kaka skulle jag tippa på är raw. Botten känns ännu mindre som bakad och det kanske inte faller mig helt och fullt i smaken. Hallontoppingen funkar men är inte alls lika spännande som vaniljen.

Slutligen har vi en helt klart godkänd brownie med en utmärkt glaze och röda vinbär som syrlig kontrast. Tolkar jag hemsidan rätt kommer bären från den egna trädgården. Och tro det eller ej, men jag orkar faktiskt ett halvt scones till. Detta var en fin första afternoon tea. Jag funderar på vad som skulle krävas för att få full pott. Vegansk ost kanske, gärna flera sorter. Gräddigare och krämigare bakelser. Och bättre sockerkaksbotten. Sammanfattningsvis: Det finns lite att jobba på gällande bakverken.

Det är lätt att dras med i festyran, skumpan och åsynen av den vackra salongen samt det faktum att det var en smått fantastisk upplevelse att efter 22 år som vegan bli av med afternoon tea-oskulden. Men jag får hejda mig lite och inte glömma förbättringspotentialen. En fyra får det bli.

Alice och Kattens tesalong
Sankt Petri Kyrkogatan 8
Lund

Priser:

Afternoon tea: 295 kronor

Betyg:

4

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV