Radar · Utrikes

Vilsen valross överlevde inte resan 

Valrossen Stena är död.

Valrossen Stena, som skapat dramatik i Finland de senaste dagarna, har dött. Det utsvultna djuret klarade inte resan till djurparken, rapporterar finländska Huvudstadsbladet

Den arktiska valrossen Stena, som är en hona, har de senaste dagarna gjort en dramatisk resa längs Finska vikens kust. Efter myndighetsbeslut försökte djuret flyttas till Högholmens djurpark i Helsingfors, men klarade inte färden. 

Dramatisk färd

Valrossen blev först synlig i Fredrikshamn där den övernattade på en strand i fredags. Ett par dagar senare fastnade den i en ryssja i fiskevattnen utanför staden Kotka och i tumultet som följde välte den fiskarens båt, rapporterar svenska Yle

Därefter simmade Stena upp längs en å för att slutligen kravla upp till ett hus 150 meter in på land. 

– Jag undrade vad som skramlade i min torkställning. Jag skämtade om att det måste vara valrossen från Fredrikshamn, säger husägaren Jukka Hovila till Ilta-Sanomat.

Dog under färden

Räddningstjänsten försökte få valrossen att flytta sig mot ån, vilket den vägrade att göra. Till slut lyckades veterinärer söva Stena och transportera henne i en låda till Högholmens djurpark i Helsingfors. 

Veterinärer har konstaterat att valrossen är utsvulten och i dåligt skick och eventuellt behöver avlivas. Att valrossar påträffas i Finland är väldigt ovanligt. Vanligtvis lever de i Arktis, men har i några sällsynta fall påträffats på exempelvis västkusten i Sverige. 

Under natten till onsdagen meddelade Högholmens djurpark på Twitter att transporten misslyckats och att Stena dött under densamma. 

”De senaste dagarnas prövningar och transporten blev för mycket för det försvagade djuret och det dog på vägen. Tack till alla som hjälpt till!”, skriver djurparken.