Zoom

Skarp kritik mot New York-video: ”Går inte att skydda sig mot kärnvapen”

New York City of emergency har skickat ut ett meddelande till allmänheten som informerar om vad som bör göras vid en kärnvapenattack.

I veckan släppte New York City of emergency management en video där de beskriver vad allmänheten ska tänka på vid en kärnvapenattack mot staden. Videon har lett till starka reaktioner på sociala medier. Enligt Svenska läkare mot kärnvapen ger videon dessutom en felaktig bild av att det går att förbereda sig mot kärnvapenattacker.

Det var i förra veckan som New York City of emergency management (New Yorks beredskapsavdelning, reds. anm.), OEM, publicerade ett så kallat public service announcement (PSA), där allmänheten informeras om vad de ska göra vid en kärnvapenattack mot staden.

Rösten som talar i den mycket uppmärksammade PSA-videon börjar med att säga följande:

”Så, det har inträffat en kärnvapenattack. Fråga mig inte hur eller varför, känn bara till att den stora har slagit till.”

Vidare redogörs det för tre viktiga punkter att komma ihåg vid en kärnvapenattack. Det första är att ta sig in i en byggnad och hålla sig borta från fönster. Den andra punkten som uppges som viktig i videon är att absolut inte gå ut och om man befunnit sig utomhus vid attacken, ta av sig kläder och skor och duscha med tvål och vatten. Den tredje och sista punkten som lyfts är att hålla sig informerad via bland annat media och appen ”notify NYC”.

”Hotlandskapet utvecklas”

I ett pressmeddelande som gick ut i samband med PSA-meddelandet uppger OEM att det är viktigt att stadsborna känner till stegen för att hålla sig säkra, även om sannolikheten för att en kärnvapenincident inträffat i eller i närheten av New York är mycket låg.

”När hotlandskapet fortsätter att utvecklas är det viktigt att New York-bor vet att vi förbereder oss för alla överhängande hot och förser dem med de resurser de behöver för att hålla sig säkra och informerade”, säger New York Citys räddningstjänstkommissionär Zach Iscol i pressmeddelandet.

”Första sedan 60-talet”

Videon har väckt reaktioner bland allmänheten och på sociala medier frågar många sig varför meddelandet går ut nu. Senaste gången ett varningsmeddelande av denna karaktär gick ut var på 60-talet, hävdar flera twittrare som spekulerar i om tajmingen har att göra med att spänningarna mellan USA och Nato på ena sidan och Ryssland och Kina på andra sidan har trappats upp.

”Vill New York skrämma upp alla?” skriver en Twitter-användare.

Foto: Skärmdump Twitter
Foto: Skärmdump Twitter

Flera har också reagerat på hur lugn rösten som talar i videon är, trots att det handlar om en kärnvapenattack. Byggnader som syns i videon är intakta och en lägenhet som visas tycks inte ha tagit någon som helst skada, vilket också ifrågasätts. ”Du/ni fixar det här”, säger berättar-rösten i slutet av videon.

”Det var som att titta på en företagsutbildningsvideo”, skriver en Twtter-användare.

Foto: Skärmdump, Twitter
Foto: Skärmdump, Twitter.

New Yorks borgmästare Eric Adams har i ett uttalande försvarat meddelandet och menar att det inte är alarmistiskt. Han beskriver det som ett gott tecken på att OEM har god beredskap inför en kärnvapenattack utifrån det pågående kriget i Ukraina, rapporterar bland annat NBC New York.

Vilseledande information

Enligt David Victorin, vice ordförande för Svenska läkare mot kärnvapen SLMK, är videon vilseledande utifrån flera aspekter. För det första reagerar han på att människorna uppmanas att gå in i en byggnad. Sannolikheten för att byggnader i en stad som blivit utsatt för en kärnvapenattack är intakta – som i videon – är ytterst låg, berättar han.

– Alla som har sett bilder på resterna av Hiroshima efter katastrofen med kärnvapen där ställer sig frågande till vilka byggnader de ska gå in och ta skydd i. Det finns nämligen inga kvar. Staden har blivit till grus under loppet av sekunder till minuter, säger David Victorin.

Hiroshima, Japan 1945, veckor efter att atombomben släpptes över staden
Hiroshima, Japan 1945, veckor efter att atombomben släpptes över staden. Foto: AP/TT

Dessutom är dagens kärnvapen hundratals gånger kraftigare än de som släpptes över Hiroshima och Nagasaki 1945 och ledde till att alla byggnader, med undantag av några få, totalförstördes. Mellan 200 000 och 300 000 människor uppskattas ha mist livet vid attackerna, direkt eller till följd av den radioaktiva strålning som tog livet av många under månaderna efter attackerna. Att medborgarna skulle ha tid på sig att söka skydd vid en attack är också ytterst osannolikt, enligt David Victorin.

– Fienden kommer troligtvis inte förvarna om attacken och när den har ägt rum är det för sent att ta skydd. Inte ens skyddsrum som är i epicentrum kan stå emot en kärnvapenattack. De personer som händelsevis skulle ha befunnit sig i ett sådant skyddsrum vid explosionen skulle därför inte överleva, säger David Victorin.

Går inte att vara förberedd

Råden som ges i videon skulle kunna vara till nytta för personer som befinner sig i närliggande städer vid en attack, tillägger han, men det verkar inte vara de som är målgruppen. Genom att på detta sätt felaktigt signalera att det går att ta skydd vid en kärnvapenattack, riskerar videon att öka acceptansen för användning av kärnvapen, menar David Victorin.

– Att vilseleda allmänheten till att tro att det går att bygga upp en meningsfull beredskap mot en kärnvapenattack är mycket allvarligt. ICAN tillsammans med flera experter har flera gånger påtalat att det inte finns någon stat eller organisation som ensam eller tillsammans kan bygga upp en beredskap för konsekvenserna av kärnvapen. Om allmänheten tror att det hjälper att gå inomhus vid en kärnvapenattack så kan det potentiellt öka acceptansen för dessa vapen för massmord och ge bilden av att det är ett vapen bland andra, säger han.

Denna bild, tagen drygt en månad efter att atombomben släpptes över Hiroshima, visar den totala förödelsen
Denna bild, tagen drygt en månad efter att atombomben släpptes över Hiroshima, visar den totala förödelsen. Endast några få byggnader har klarat sig. Foto: Max Desfor/AP/TT

Sverige erkänner kärnvapnens roll

I samband med att Sverige officiellt bjöds in som ansökarland till Nato lämnade utrikesminister Ann Linde (S) över ett brev, en avsiktsförklaring, till generalsekreterare Jens Stoltenberg. I brevet går bland annat att läsa att ”Sverige accepterar Natos inställning till säkerhet och försvar, vilket inkluderar den avgörande roll som kärnvapen spelar”. Vidare står det att Sverige ”har för avsikt att delta fullt ut i planeringsprocessen för Natos militära struktur och kollektiva försvar”. Det är något som David Victorin reagerar på.

– Sverige har således på kort tid gått från en stat med en stark röst för kärnvapennedrustning under decennier till en stat som erkänner kärnvapen som en grundläggande del för fred och säkerhet. Jag är inte säker på att svenska folket är medvetna om och bifaller denna helomvändning, säger han.

Enligt Svenska läkare mot kärnvapen råder det ingen tvekan om att kärnvapen gör både Sverige och världen mindre säker.

– Vi vill också understryka att effekterna av kärnvapen är de samma oavsett vilken stat som har fyrat av dem, säger David Victorin.

Läs mer: 

Så tycker svenska fredsrörelsen om Nato: ”Behöver diskutera kärnvapen”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV