Radar · Utrikes

Över 500 dog under värmeböljan i Spanien

Människor söker svalka på stranden på ön Usedom vid Östersjökusten i Tyskland.

Värmeböljan i Västeuropa har klingat av och dragit vidare mot Tyskland och Skandinavien medan Storbritannien och Frankrike har fått svalare väder. Men den långvariga hettan har fått svåra följder och i Spanien har över 500 människor dött av värmen.

I Frankrike sjönk temperaturen rejält, från omkring 40 grader på tisdagen till omkring 25 grader på onsdagen, rapporterar BBC. Även i Storbritannien har svalare väder dragit in med moln och regnskurar efter att värmerekordet på 38,7 grader från 2019 överträffades på tisdagen.

Varningar i Tyskland

Efter att värmeböljan dragit vidare mot nordöst har varningar för temperaturer på upp till 39 grader utfärdats i delar av Tyskland under onsdagen, enligt den nationella väderlekstjänsten DWD.

Hettan har också påverkat transporterna i landet, med låga vattennivåer i Rhen och Donau som har gjort att fartyg tvingats begränsa sina godstransporter, uppger myndigheter.

Trots prognoserna om höga temperaturer väntas åskoväder i västra delen av landet med kraftiga regn, vindar och till och med hagel. Liknande väder väntas i Belgien, uppger den nationella väderlekstjänsten RMI.

Många dödsoffer

I Spanien och Portugal har temperaturerna krupit ner till omkring 30 grader på många ställen. Men den tio dagar långa värmeböljan har skördat många liv, enligt Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.

– Under den här värmeböljan har över 500 människor dött som en följd av de höga temperaturerna, säger han enligt AFP och hänvisar till folkhälsomyndighetens beräkningar av överdödlighet.

Värmeböljan och hårda vindar har också lett till kraftiga bränder i södra Europa där stora områden brandhärjats och tiotusentals människor evakuerats. I spåren av extremvärmen har också vattennivåerna sjunkit och en EU-rapport varnar för att 46 procent av EU:s territorium riskerar att drabbas av torka under juli.