Radar · Politik

M: Information om papperslösa måste delas

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard (M) och skattepolitiska talesperson Niklas Wykman (M) presenterar nyheter för att bekämpa skuggsamhället vid en pressträff i riksdagens presscenter.

Moderaterna vill ändra sekretesslagstiftningen så att huvudregeln blir att myndigheter ska dela information om papperslösa. Syftet är att komma åt alla människor som vistas illegalt i Sverige.

Huvudregeln i sekretesslagstiftningen är i dag att myndigheter inte får dela information med varandra, men undantag får göras. Moderaterna vill nu vända på denna regel.

Dessutom vill partiet införa en plikt för myndigheter och kommuner att dela information till Migrationsverket och polisen när de upptäcker en person utan tillstånd.

Syftet med ändrade sekretessregler är att komma åt personer som inte har rätt att vistas i Sverige, men innebär samtidigt att det blir lättare för myndigheter att dela information även om andra.

– Vi vänder på huvudregeln som i dag är att man inte får dela information, då måste man hitta en undantagsbestämmelse. Nu säger vi att huvudregeln ska vara att du kan dela information, men det kommer ju fortfarande att finnas integritetsskyddande bestämmelser som gör att myndigheter inte kan dela, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Tappat kontrollen

Förslaget är ett av tio förslag som M presenterar i arbetet mot vad man kallar skuggsamhället.

– Socialdemokraterna har tappat kontrollen över skuggsamhället, säger Maria Malmer Stenergard vid en pressträff.

Bedömningen är att det i dag finns cirka 50 000 personer som vistas illegalt i Sverige, enligt Malmer Stenergard. Migrationsverket bedömer att ytterligare 42 000 personer kommer att gå under jorden de kommande fyra åren.

Moderaterna lägger sina tio förslag som utskottsinitiativ till skatte- och socialförsäkringsutskotten. Utöver ändrad sekretesslagstiftning föreslår partiet bland annat att dna-test ska vara huvudregel vid anhöriginvandring.

Ny folkräkning

Moderaterna vill också se en ny nationell folkräkning för att komma tillrätta med problemen i folkbokföringen. Här ska kontroll av biometriska uppgifter vara huvudregel vid utfärdande av samordningsnummer och vid folkbokföring.

Andra förslag är en anmälningsplikt för asylsökande under asylprocessen och ett stopp för bidrag till personer som vistas i landet utan tillstånd. Det ska inte vara tillåtet för kommuner att ge försörjningsstöd till personer som inte har tillstånd att vistas i landet.

Moderaterna vill även villkora biståndet till länder som inte tar emot sina egna medborgare när de har avvisats från Sverige.