Radar · Mänskliga rättigheter

Förintelseförnekare fördöms av nästan enigt FN

Abdulla Shahid, ordförande i FN:s generalförsamling, klubbade ett beslut om att anta en resolution som fördömer förnekande av Förintelsen.

FN:s generalförsamling antog på torsdagen en resolution som fördömer alla former av förnekanden av Förintelsen.

I resolutionen uppmanas både nationer och sociala mediebolag att ”agera aktivt för att bekämpa antisemitism och förnekelse eller förvridning av Förintelsen”.

Israel har lagt fram förslaget om resolutionen, som antogs i konsensus av generalförsamlingens 193 medlemsländer. Men ett land undvek att ställa sig bakom resolutionen när ordförandeklubban antog fördömandet: Iran, som sade sig vilja ”fjärma sig” från resolutionen.

Tyskland stod också bakom resolutionen, som antogs på 80-årsdagen av det möte då Nazitysklands ledning samlades i den ökända Wannseekonferensen utanför Berlin för att ”finna en slutgiltig lösning på den judiska frågan”. Beslutet blev grunden för de dödsläger där nazisterna dödade sex miljoner judar, samt ytterligare miljoner från andra etniska folkgrupper, minoriteter, utsatta grupper och oppositionella.

– Vi lever nu i en tid där fiktion blir till fakta och när Förintelsen blir till ett avlägset minne, sade Gilad Erdan, Israels FN-ambassadör.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV