Radar · Miljö

Våg av döda fåglar på Västkusten

Sillgrisslan är den fågelart som drabbats hårdast i vad forskarna kallar en svältkatastrof.

Ett stort antal utsvultna sillgrisslor har rapporterats på Västkusten det senaste året, rapporterar Aftonbladet. Varmare vatten vintertid är en förklaring.

– Det har varit omkring 70 stycken det senaste året. Det är rekord. Och det har ökat varje år. För cirka fem år sedan fick vi bara in ett par fåglar per år, säger Sebastian Ek, viltvårdare på den ideella organisationen Fågelcentralen i Göteborg, till tidningen.

Orsaken är en kombination av varmare vatten vintertid, något som kan påverka sammansättningen av plankton, liksom överfiske av fåglarnas föda samt att antalet stormar blivit fler. Det är framförallt efter stormar som döende eller döda fåglar dyker upp längs kusten. Vid storm blir förhållandena för svåra för de redan magra fåglarna.

Även lunnefåglar och tordmulor är drabbade av fågeldöden, något som Bohusläningen uppmärksammade nyligen. Jan Uddén, biolog vid Bohusläns museum, säger att det råder svältsituation för dessa arter på Nordsjön.

– Lunnefåglar är en ganska välkänd fågel så den får mer uppmärksamhet, men det är framförallt sillgrisslan som drabbas värst i den här svältkatastrofen, säger han till Bohusläningen.

– Tyvärr tror jag att vi kommer se mer av detta för det här är ingen tillfällighet.