Radar · Utrikes

Storbranden hotar nationalpark i Argentina

Den stora skogsbranden i Argentina har ödelagt enorma landområden.

Argentinska brandmän och frivilliga för en desperat kamp mot en stor skogsbrand som härjat i flera dygn. 78 000 hektar, en yta motsvarande mer än halva Öland, har förstörts i branden.

Skogsbranden i provinsen Corrientes i nordöstra Argentina har gjort att guvernören Gustavo Valdés nu förklarat provinsen som ”ekologisk och miljömässig katastrofzon”. Branden kan nu dessutom vara på väg att omfatta en nationalpark som är landet största våtlandsområde till ytan sett.

– Vi försöker att stoppa branden att sprida sig västerut men det är ett väldigt tufft och komplicerat arbete på grund av extrema förutsättningar med höga temperaturer, vind och lite luftfuktighet, säger brandmannen Daniel Arce.

Branden har redan påverkat omfattande djurliv. Många djur har antingen bränts ihjäl, förgiftats av röken eller blivit påkörda när man försökt att fly från skogsbranden. För regionens lantbrukare är det också en tröstlös situation.

– Branden är för stor och överväldigande. Vi kan bara hoppas på regn som inte verkar komma så nu är vi beroende av ren tur. Vi har ingenstans att ha vår boskap, säger lantbrukaren Mirta Niz.