Radar · Utrikes

Röda Korset avbryter i Ukraina

Röda korset tvingas tillfälligt avbryta sin verksamhet vid de resursstationer som finns vid Stanytsia Luhanska-övergången.

Strider längs frontlinjen tvingar Röda Korset att avbryta verksamheten vid Stanytsia Luhanska-övergången i Ukraina. Hjälpleveranser på båda sidor av kontaktlinjen har också avbrutits på grund av säkerhetsläget. 

– Vi är mycket oroade över de senaste dagarnas utveckling i östra Ukraina. Vi vill påminna alla sidor att man vid genomförandet av militära operationer ständigt måste vara noga med att skona civilbefolkningen, säger Florence Gillette, delegationschef för Internationella Rödakorskommittén (ICRC) i Ukraina i ett pressmeddelande. 

Röda korset påminner de stridande parterna om att vid genomförande av militära operationer måste man vara noga med att skona civilbefolkningen och i det gäller även att skona viktig infrastruktur för vatten, bränsle och elektricitet. 

– ICRC uppmanar alla sidor att skydda infrastruktur som är nödvändig för befolkningens överlevnad och att respektera principerna om åtskillnad, proportionalitet och försiktighet, säger Florence Gillette.

Röda korset kommer fortsatt stanna kvar och verka i området i den mån man kan med hänsyn till sin personals säkerhet. Beredskap finns med tillfälliga nödlösningar för exempelvis utdelning av vatten från mobila tankar. 

– Samhällen i östra Ukraina bär bördan av åtta långa år av konflikt och vi hoppas verkligen att de inte ska behöva utstå mer lidande. Mitt i dessa oroliga tider som Ukraina och dess folk går igenom kommer ICRC att fortsätta att arbeta, hand i hand med drabbade samhällen för att bemöta de stora behoven, säger Florence Gillette.