Radar

Mental stress ökar risk för hjärtinfarkt

Mental stress är farligt för hjärtat.

Mental stress kan vara förödande för den som redan lider av hjärtsjukdom, visar en amerikansk studie som publicerats i tidskriften Jama.

I studien, där 1 000 personer som haft hjärtinfarkt eller hade pågående kärlkramp deltog, fick testpersonerna dels göra ett fystest genom att cykla, dels ett stresstest genom att hålla tal inför en grupp okända människor. Under båda testen mättes om stressen ledde till syrebrist i hjärtat, så kallad ischemi, rapporterar Vetenskapsradion.

Forskarna följde sedan personerna i fem åt för att se om fysiska aktiviteter eller mental stress påverkade hjärtat.

Det visade sig att de personer som både fick syrebrist i hjärtat av mental stress och av fysisk ansträngning löpte större risk att få ytterligare en hjärtinfarkt eller att dö.

– Om man är en sådan person som inte tål stress så bra eller om man upplever stress vid låg nivå då har man också ökad risk att drabbas av komplikationer till sin hjärtsjukdom, säger Stefan James, professor i hjärtsjukdomar vid Uppsala universitet, till Vetenskapsradion.

Han menar att den värsta stressen är den som innebär att människor inte kan ha möjligheten att bestämma över sina egna liv.

– Det kan vara att de är utan arbete, har dålig ekonomi, har en osäker situation eller kanske inte kan svenska språket. De patienterna drabbas hårdast, säger Stefan James.