Glöd · Ledare

Barn som bråkar behöver stöd – inte föräldrar som tvingas till skolan 

Den gamla sci-fi-skräckfilmen Event horizon från 1997 börjar med att ett rymdskepp, med samma namn som titeln, som sju år tidigare försvann in i ett svart hål plötsligt har kommit tillbaka, och nu har underliga och störande nödsignaler börjat skickas ut från skeppet. I ett grynigt och hackigt klipp uppfattas orden Liberate me, vilket, i alla fall enligt filmen, betyder ”rädda mig” på latin.

Liksom skeppet Event horizon var även Nyamko Sabuni borta i sju år. Förvisso inte i ett svart hål utan i näringslivet, men när hon kom tillbaka till politiken som partiledare för Liberalerna 2019 var det strax efter att SCB:s halvårliga partisympatiundersökning visat att L:s stöd bara låg på 3,2 procent, alltså under riksdagsgränsen för första gången sedan partiet kom in. Partiet valde Sabuni till partiledare med acklamation, alltså att de ropade ut ett rungande ja på frågan om de ville bifalla valberedningens förslag. Rädda oss, Sabuni. Liberate me! 

Och visst, sympatierna för partiet tog sig upp till 3,8 procent strax efter hon gjorde sitt inträde, men sedan dess har det gått stadigt nedåt igen. I november 2021 visade SCBs statistik att partisympatierna för L låg på 2,5 procent. De liberaler som faktiskt värdesätter liberalism mer än konservatism lämnade skeppet tidigare samma år när det beslutades att det inte skulle bli något tydligt ställningstagande mot att sitta i en regering stöttad av Sverigedemokraterna.

Men liksom rymdskeppet Lewis and Clark ger sig ut för att rädda besättningen på Event horizon efter att de hört deras rop på hjälp, kommer nu Timbro med försök till hjälp, i samarbete med före detta moderata ministern Anders Borg (som vi som läser den här tidningen kanske minns bäst för att han var långhårig och så klart från penis- och slampa-skandalen 2017). Med kampanjen Liberalt maktskifte vill de få människor att stödrösta på Liberalerna, för de ser inte att M, KD och SD själva kan få regeringsmakten. Liberate me, Liberalerna!

Strax efter att denna kampanj lanserats sitter Sabuni i en intervju i Expressen och säger att hon gärna vill se ett ”ökat föräldraansvar i skolan”, och med det menar hon alltså att föräldrar till stökiga barn ska, citat, ”tvingas vakta sina bråkiga barn i skolan”. Expressens reporter låter det stanna där, så mer får vi tyvärr inte veta om den frågan, men låt oss istället nu ställa åtminstone en uppföljande fråga. 

Kan det  vara så att vissa barn som är bråkiga i skolan har dåligt stöd hemifrån? Mycket sannolikt. Kan det till och med vara så att vissa “bråkiga” barn växer upp i familjer där “dåligt stöd” är en ren underdrift? Ja. 

Så låt oss tänka på de familjer där det försiggår missbruk, misshandel, våld, kränkningar, övergrepp, etcetera som bidrar till att barnen agerar bråkigt i skolan. Hur tror Sabuni att de föräldrarna kommer reagera på att de måste vara i skolan för att deras barn bråkar? Vad tror hon blir konsekvensen för de barnen? Att föräldrarna plötsligt blir snälla och stöttande? Eller att barnet för att minimera risken att få stryk skärper till sig när mamma eller pappa ser på? Är det vad de hoppas på? 

Det är i så fall en härlig naiv bild hon har av familjelivet, det får jag ge henne. Gulligt. Antingen det, eller så bryr hon sig inte om de barnen som har det värst.

Föräldraansvaret är bullshit för att säga det rakt ut, för det finns så fruktansvärt många dåliga föräldrar, och deras ansvarstagande kommer inte bli bättre av mer tvång, mer krav, fler regler. Vad vi behöver är mer insatser till ”bråkiga” (läs: utsatta) barn tidigt, mer pengar till skolan så de kan ha fler assistenter som kan hjälpa läraren i undervisningen, och definitivt mer vuxenstöd till barnen. För vi kan inte, bör inte, förlita oss på föräldrar. Föräldrar är bara vuxna som (oftast) haft sex minst en gång. Det är ingen kvalitetsstämpel. 

När Lewis and Clark äntligen nådde Event horizon insåg de ganska snart att saker inte var som de skulle. Och (spoiler alert) de insåg också att meddelandet inte alls var Liberate me, utan liberate tutemet. Rädda er själva. Och det är väl i grund och botten Sabunis budskap till alla barn som har det jävligt dåligt just nu, både hemma och i skolan. Rädda dig själv, för vi kommer inte göra det.

Och förhoppningsvis kommer ingen rädda Liberalerna heller, ur det här djupa svarta hålet av krav, regler och tvång som de vill lägga på alla andra än den fina välartade medelklassen, medan de själva ska få vara ”så fria från staten som de kan vara”. Liberate me från Liberalernas politik.

Det är februari, vad finns det att ge en tumme upp ens?

Det är februari.