Radar · Morgonkollen

Julstrejker i polariserat Storbritannien

Många ambulanser kommer att stå stilla när brittisk ambulanspersonal strejkar.

Juletid är julekris då brittiska samhällsfunktioner drabbas av strejker.
Läget är fastsvetsat. Facken anklagar den konservativa regeringen för krisen, regeringen varnar för ekonomiska konsekvenser.

Sjuksköterskor har redan strejkat och ska göra det igen. Ambulansförare strejkar. Lärare, energiarbetare, transportpersonal och tjänstemän flaggar för stridsåtgärder.

Strejkkalendern fram till nyår är nästan fullbokad, rapporterar The Guardian, och punktinsatser kombinerat med endagsstrejker lär skaka om vardagen i främst England, Wales och Nordirland.

Ambulansförarna är ett bra exempel på julstrejkerna 2022. De lägger skulden på hälsominister Steve Barclay från konservativa Tories:

  –   En ändrad attityd vore välkommen. Men det räcker inte med att de säger ”låt oss tala om det här” för att vi ska avblåsa strejken på onsdag, säger Christina McAnea, fackordförande för Unison till brittiska BBC Radio 4.

Minister bär ansvar

Den brittiska regeringen är part i löneförhandlingarna, och därmed är det hälsominister Barclay som bär ett stort ansvar.

Barclay och regeringen är bestämd. Ett bud på 4,75 procent och en garanterad minimihöjning på motsvarande 19 000 kronor om året ligger fast. Det vore oansvarigt för ekonomin och inflationen att höja lönerna mer, anser man.

Argumentet biter inte på de fackförbund som förhandlar. Konsumentpriserna i Storbritannien har ökat med 8,4 procent det senaste året.

Dessutom är inflationen närmast total när det gäller varuutbudet enligt brittiska The Economist. Tidningens beräkning granskar vilka varor som har stigit mer än 2 procent i pris under året. Svaret är: alla.

Unison, som representerar ambulansförarna, säger att lönen är en del av problemet. Men det handlar även om underbemanning, utsatta arbetsförhållanden och en allmän urholkning av vårdstrukturen som gör ambulanspersonalens arbete svårt.

Liknande argument har förts fram av sjuksköterskor i deras stridsåtgärder.

De hårda motsättningarna mellan regering och fackförbund rör därmed något som är djupt rotat i Storbritannien – där många minns de omfattande strejkerna på 1970-talet och de hårda motåtgärder som främst premiärminister Margaret Thatcher svarade med.

Historien ekar

Symbolen blev den utdragna striden mellan kolgruvearbetare och dåvarande Toryregeringen med Thatcher i spetsen under mitten av 1980-talet, en strid som kom att polarisera landet en lång tid därefter.

Regeringens hårda attityd och fackens tuffa svar då ekar i dag:

– Det är hälsoministern som håller Storbritannien som gisslan. Han bär ansvaret om patienter får lida. Han tror att detta är hans ögonblick att vara som Thatcher, säger Sharon Graham från facket Unite till tidningen The Mirror.

Och därmed kan de brittiska öarna förbereda sig på att julens stridsåtgärder övergår till en lång vår av strejker.

Fakta: Strejker i Storbritannien

Flera fackförbund förbereder stridsåtgärder i främst England, Wales och Nordirland. Några exempel:

Sjuksköterskor: Genomför en andra facklig stridsåtgärd i 12 timmar den 20 december.

Ambulanspersonal: Över 10 000 som arbetar med ambulansverksamhet genomför omfattande strejker 21 och 28 december.

Gränspersonal: Omkring 1 000 tjänstemän tar del i en strejk från och med den 23 december till nyår, förutom 27 december. Bland annat drabbas flygplatserna Heathrow, Manchester och Gatwick.

Postverket: Medlemmar i ett av de anställdas fackförbund väntas strejka 23 och 24 december.

Järnväg: Järnvägsarbetare har utlyst regional strejk 23 och 24 december. Fackförbundet RMT genomför en protestaktion från julafton till 27 december.

Källa: Financial Times

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV