Radar · Politik

Billström till Ankara efter kritik mot HD-dom 

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

Att utvisningen av exiljournalisten Bülent Kenes stoppades av Högsta domstolen är en ”mycket negativ” utveckling anser Turkiets utrikesminister. På torsdag reser utrikesminister Tobias Billström (M) till Ankara för samtal. 

Det turkiska styret är allt annat än nöjt med måndagens HD-dom, som av flera skäl motsade sig en utlämning av Kenes. 

Nu kritiserar Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu beslutet. En utlämning av journalisten är ett av flera krav som landet har för att godkänna en svenskt Natoansökan. 

– Avslaget på vår begäran om utlämning av Bülent Kenes är en mycket negativ utveckling. Vi vill inte längre höra fina ord från Sverige och Finland, vi vill se konkreta handlingar, säger Cavusoglu på en presskonferens i Ankara. 

Kräver fler utlämningar

Enligt Mevlüt Cavusoglu kräver landet fler utlämningar än enbart Bülent Kenes, bland annat personer med kopplingar till PKK. 

– De (Sverige) lämnade ut en person, som inte fanns på vår lista. Om de förväntar sig att den här frågan är avslutad är det inte en realistisk förväntning. De är skyldiga att uppfylla det som står på listan, säger Cavusoglu enligt den turkiska tidningen Hürriyet

På torsdag väntas Cavusoglu ta emot utrikesminister Tobias Billström (M) i Ankara. Regeringen bekräftar att länderna sedan tidigare har planerat ett avstämningsmöte i Natofrågan. Billström ska även besöka det turkiska parlamentet. 

Risk för förföljelse 

Bülent Kenes ärende har varit ett återkommande ämne när det gäller Turkiets eventuella godkännande av ett svenskt Natomedlemskap. Enligt Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan var Kenes medansvarig för kuppförsöket i Turkiet 2016. Han anklagas även för att ha varit med i Gülenrörelsen. 

Under statsminister Ulf Kristerssons (M) besök i Ankara i november påtalade Erdogan – på frågan om vilka krav Turkiet har på Sveriges Natoansökan – att det var av största vikt att Bülent Kenes, som presidenten kallade ”terrorist”, utlämnas. 

Kenes har tidigare beviljats politisk asyl i Sverige och har sökt permanent uppehållstillstånd. 

Enligt HD finns det flera hinder mot en utlämning, bland annat att brotten Kenes anklagas för är politiska och att det finns risk för förföljelse i Turkiet.