Zoom

Kräver permanenta uppehållstillstånd för afghaner

EvaMärta Granqvist, medgrundare av nätverket Nu är det nog! deltog i installationen på Kungstorget i Helsingborg under måndagen, där förbipasserande kunde se en rad svarta paraplyer.

Efter lite mer än ett år av talibanstyre i Afghanistan har situationen i landet definitivt inte blivit bättre, konstaterar nätverket Nu är det nog!. Med svarta paraplyer runtom i Sverige vill de påminna om medkännande och solidaritet och kräver permanenta uppehållstillstånd till afghaner och ensamkommande ungdomar.

Trots att situationen i Afghanistan på många vis blivit sämre i Afghanistan sedan talibanerna tog över makten i augusti förra året så fortsätter Sverige att utvisa personer från Afghanistan. Trots att de i praktiken inte kan utvisas till landet.

– Det finns ingen internationellt erkänd regering. Det finns inte längre något tvångsutvisningsavtal att luta sig mot. Och orden i det förra avtalet som Sverige hade med Afghanistan om värdighet, säkerhet och ordning är bara floskler. Det finns ingen värdighet, säkerhet eller ordning i Afghanistan i dag, säger EvaMärta Granqvist, medgrundare till nätverket Nu är det nog!, som sedan 2018 kämpar för permanenta uppehållstillstånd för alla afghanska flyktingar och ensamkommande ungdomar från alla nationer i Sverige.

Utvisningsbeslut när det inte går att skicka tillbaka någon leder till att personen i fråga hamnar i limbo, och det är en förödande politik som drabbar många i Sverige, menar EvaMärta Granqvist.

– Det slår givetvis hårt mot de som drabbas. När man inte kan arbeta är man hänvisad till hemlöshet, till svält i vissa fall, undernäring, prostitution, svartjobb. Man utnyttjas. Och det leder i värsta fall till missbruk, kriminalitet, fysisk och psykisk ohälsa. Och det ger i sin tur motståndarna vatten på sin kvarn: ”vad var det vi sa?”.

Kritisk mot politisk retorik

EvaMärta Granqvist är kritisk mot det sätt flera politiker talat om gruppen av ensamkommande ungdomar. Hon nämner som exempel justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), som i november förra året sade till Syre att de som hamnat i limbo får skylla sig själva.

– De flesta av dem skulle ha lämnat Sverige för länge sedan och har själva försatt sig i den här situationen. Jag tycker inte att Sverige står i någon slags moralisk skuld till dem, sade han då.

Detta, menar Granqvist, är en retorik hämtat från främlingsfientligt håll och ett sätt att ”stryka de krafterna medhårs”.

– När Morgan Johansson 2016 beskrev det då nya tvångsutvisningsavtalet med Afghanistan som ”en framgång för Sverige” och sa att Sverige inte kan ta hand om alla mellanösterns ensamkommande pojkar så spreds det i triumf i främlingsfientliga kretsar som en sanning. Att få det sanktionerat från högsta politiska ort spädde på smutskastningen av denna grupp och gjorde att hatmiljön kunde växa än mer.

Under fredagen lade Vide Hjulström, medlem i nätverket Nu är det nog! ut ett hundratal svarta paraplyer utanför stadshuset i Malmö
Under fredagen lade Vide Hjulström, medlem i nätverket Nu är det nog! ut ett hundratal svarta paraplyer utanför stadshuset i Malmö. Foto: EvaMärta Granqvist/ Nätverket Nu är det nog! 

Kampanj med svarta paraplyer

För att få politikerna att tänka om och uppmärksamma allmänheten på den allvarliga situationen har nätverket den senaste veckan intensifierat en kampanj som pågått under drygt ett år. Att protestera med svarta paraplyer som en symbol för sorg.

– Det var en man i Karlstad, Abdullah Tadjik, som startade det hela i maj förra året efter massakern på en flickskola i Kabul. Det svarta paraplyet är en symbol för sorg och medkänsla med de afghaner som inte har något hemland att vara i, säger EvaMärta Granqvist.

Kampanjen har tagit sig olika uttryck, med alltifrån personer som fotar sig själva med ett svart paraply och lägger upp på sociala medier till Håkan Stråges initiativ i den lilla staden Malå i Lappland.

– Där går ett tjugotal personer ut på ortens torg varje lördag med svarta paraplyer. Det är den 68:e gången de gör det nu, tror jag. Håkan Stråge har varit väldigt drivande i det här, säger EvaMärta Granqvist.

Håkan Stråge och ett tjugotal invånare i lappländska Malå går ut på ortens lilla torg med svarta paraplyer varje lördag sedan mer än ett år tillbaka
Håkan Stråge och ett tjugotal invånare i lappländska Malå går ut på ortens lilla torg med svarta paraplyer varje lördag sedan mer än ett år tillbaka. Foto: Nätverket Nu är det nog!

Många inte medvetna

Den senaste veckan, i samband med att det gått ett år sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan, så har Nu är det nog! tagit kampanjen till en rad städer: Malmö, Göteborg, Helsingborg, Umeå. Idag är det Ystads tur. Här gör de tillfälliga installationer med uppfällda svarta paraplyer.

– Det är många som kommer fram och frågar vad det är för någonting. När vi berättar har vi fått mycket positiv respons. När vi var i Malmö och frågade dem som vi pratat med om de ville ta bild på sig själva med ett paraply var det inte en enda som sa nej, säger EvaMärta Granqvist.

Hon menar att många inte är medvetna om den situation som många Afghaner idag befinner sig i.

– De kan inte föreställa sig att det är så här det går till. Många lever kvar i det Sverige som varit. Därför är det viktigt att vi stävjar den här utvecklingen nu. Det är lite som man säger: ”först kom de efter judarna, men jag var inte jude…” De goda krafterna i samhället måste börja höras mer. I Sverige är vi så vana vid att man ska vara lugn och snäll och hålla sams. Men det stadiet är passerat nu. Det är som Martin Luther King sa: ”Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.”

Svarta paraplyer på Stortorget i Ystad väckte ortbornas nyfikenhet under lördagen
Svarta paraplyer på Stortorget i Ystad väckte ortbornas nyfikenhet under lördagen. Diana Flintberg, medlem i Nu är det nog!, förklarade syftet för förbipasserande. Foto: Nu är det nog!

Läs mer: 

Morgan Johansson om unga afghaner i limbo: Skyll er själva

Ett år med talibanerna: ”Vågade inte ta in att de skulle ta makten”