Radar · Utrikes

Författare kräver stärkt skydd för yttrandefriheten i Indien

Salman Rushdie, som nyligen blev knivhuggen i New York, är en av författarna som undertecknat det öppna brevet till Indiens president.

Människorättssituationen i Indien har snabbt försämrats på ett mycket oroande sätt. Den varningen kommer från över hundra internationella författare och skribenter som i ett gemensamt uttalande kräver att yttrandefriheten i landet skyddas.

Uppmaningen kommer via yttrandefrihetsorganisationen PEN och är riktad till Indiens president Droupadi Murmu i samband med att landet i veckan firade 75 år som självständig nation. En av undertecknarna är Salman Rushdie, som nyligen utsattes för en knivattack i New York.

Brevskrivarna uppmanar landets president att verka för att återupprätta landets demokratiska ideal och skyddet för yttrandefriheten – samt att säkerställa att Indien förblir en sekulär demokratisk nation för alla dess olika etniska och religiösa grupper.

”Yttrandefriheten utgör grunden för en robust demokrati. När denna rättighet försvagas innebär det en fara för alla andra rättigheter och utgör ett allvarligt hot mot allt som utlovades i samband med att Indien bildades som en självständig republik”, skriver kulturpersonligheterna.

I en rankning som PEN America gjorde förra året var Indien det enda demokratiska land som återfanns på listan över de tio länder som håller flest författare och intellektuella fängslade.

Brevskrivarna protesterar mot den ”förföljelse” som flera skribenter, redaktörer, journalister och kulturpersonligheter uppges vara utsatta för. Enligt skribenterna har hoten mot yttrandefriheten och andra grundläggande rättigheter förvärrats alltmer på senare år, medan författare och intellektuella riskerar att drabbas av gripanden, åtal och reserestriktioner.

Kritik riktas även mot de återkommande nedsläckningar av internet som har genomförts i delstaten Kashmir, vilket begränsat invånarnas möjligheter att ta del av nyheter och information.

Indien brukar beskrivas som världens största demokrati och har sedan självständigheten varit känt för dess fria och oberoende medier.

Kritiker menar dock att hoten mot pressfriheten – och den allmänna sammanhållningen i landet – har förvärrats i takt med den politiska utvecklingen, där religionen fått en allt större betydelse.

Sedan 2014 styrs Indien av det hindunationalistiska BJP och efter att partiet återvaldes 2019 har många av landets största medier blivit alltmer regeringslojala. Kritiker menar att det hänger samman med de påtryckningar som utövas av regeringen – vilket gör att det i dag kan vara svårt att göra skillnad på en journalist och en regeringsföreträdare.

Brevet har vid sidan av Salman Rushdie även undertecknas av bland andra Marina Abramovic, Paul Auster, J.M. Coetzee, Jennifer Egan, Jonathan Franzen, Azar Nafisi, samt Orhan Pamuk.