Radar · Miljö

Flyttfåglar hotas av hett och torrt väder

En flamingo flyger över Natronsjön i Tanzania.

Flyttfåglar i Afrika drabbas hårt av klimatförändringar. Många arter hotas nu eller tvingas ändra sina flyttmönster helt genom att bosätta sig i kallare nordliga områden.

Varmare och torrare väderförhållanden på grund av klimatförändringar orsakade av människor krymper våtmarksområden i de centrala och östra delarna av Afrika, vilket leder till att flyttfåglar förlorar sina vattenkällor och häckningsplatser. Ett exempel på det är Tchadsjön, där fåglar stannar till innan de korsar Saharaöknen, som krympt under åren.

Ungefär 10 procent av Afrikas mer än 2 000 fågelarter, inklusive dussintals flyttfåglar, är utrotningshotade. Över en tredjedel av dem är särskilt sårbara för klimatförändringar och extremväder, enligt en analys från fågelskyddsorganisationen Birdlife International.

– Flyttfåglar påverkas mer än andra grupper av fåglar eftersom de måste fortsätta röra sig, vilket gör det mer troligt att en plats de förlitar sig på under sin resa har försämrats på något sätt, säger Ken Mwathe, policysamordnare på Birdlife International.

Att flytten blir tuffare för de uttorkade fåglarna påverkar också deras häckningsförmåga, enligt Paul Matiku, vd på miljöorganisationen Nature Kenya. Detta gäller exempelvis för flamingor, som vanligen häckar vid Natronsjön i Tanzania och behöver tillgång till vatten för att bygga bon av lera och skydda äggen från den varma marken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV