Radar · Utrikes

Tv-kamp kan avgöra i Paris 

Frankrikes president Emmanuel Macron på valmöte i Marseille.

Frankrike bänkar sig framför tv:n i slutspurten av årets presidentval. Kvällens debatt mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen kan avgöra hela landets – och Europas – framtid. 

Opinionsmässigt har fortfarande sittande presidenten Macron en hyfsat klar ledning över Le Pen inför valets andra omgång på söndag. Siffrorna i måndags stod på 54,5 procent mot 45,5 hos opinionsinstitutet Ifop och 56 mot 44 hos kollegorna från Ipsos. 

Alla betonar ändå att ingenting ännu är avgjort. 

– Jag har gott självförtroende och tror att jag kommer att vinna, sade Le Pen på valmöte i Normandie i måndags, enligt nyhetsbyrån AFP. 

– Det är upp till var och en att välja om man vill undvika det otänkbara eller något som man förfasas över, sade i sin tur Macron till tv-kanalen France 5 och påminde om hur Donald Trump mot alla odds valdes till USA:s president 2016 och hur britterna samma år röstade för brexit. 

Missade 2017 

När duon nu möts i en avslutande tv-debatt är det framför allt Le Pen som måste prestera. I samma läge för fem år sedan lyckades hon inte alls i slutdebatten, där hon mest framstod som aggressiv och grälsjuk. 

Nu behöver hon visa sig statsmannamässig i stället, för att lugna de väljare som annars befarar ett politiskt och ekonomiskt kaos om ytterhögern kommer till makten. 

– Marine Le Pen kommer säkert att vara mindre aggressiv än senast och försöka visa att hon också kan agera lugnande och prata om fransmännens vardagsliv, säger Gaspard Gantzer, tidigare kommunikationschef hos ex-presidenten François Hollande till fransk radio. 

Stad mot land? 

För Macron handlar det om att få med sig de missnöjda. Frankrike är i mångt och mycket tudelat mellan vinnare och förlorare, framgångsrika och besvikna, stad och landsbygd. 

– På ena sidan står ett urbant Frankrike, välutbildat, som har det bra och röstar på Macron. På den andra finns ett mer provinsiellt Frankrike, utan eller med lägre utbildning, som lider av situationen, inte har något förtroende för eliten och fruktar för sin framtid, säger författaren Nicolas Mathieu till tidningen Le Figaro. 

Den sittande presidenten har samtidigt ett brett stöd från kultur- och näringslivet, inte minst av oro för följderna av Le Pen som president. Samma oro finns även internationellt inom EU och Nato. 

– Ett val av henne skulle vara en katastrof för Europa och den transatlantiska fronten till stöd för Ukraina. Hon är emot sanktioner och vapenleveranser och har alltid anpassat sig till Kremls linje om Ukraina eller Nato, säger Benjamin Haddad från tankesmedjan Atlantic Council till nyhetssajten Politico.