Radar · Inrikes

Studie: Levnadsstandarden sjunker i invandrartäta områden

Rapporten har tagits fram av Agrifoods economics centre, som är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Förvärvsinkomsterna har minskat i invandrartäta områden, trots att sysselsättningen har ökat. Det visar en ny rapport från Agrifood economics centre.

I rapporten ”Landsbygden och invandrartäta områden i städer – två perspektiv på ojämlikhet” jämför docenten Martin Nordin inkomstutvecklingen på landsbygden med invandrartäta områden i städerna. Rapporten visar att inkomstskillnaderna inom städer har ökat betydligt mer än inkomstskillnaden mellan land och stad. Trots att sysselsättningen har varit oförändrad i invandrartäta områden sedan 1990-talet, och till och med ökat sedan finanskrisen 2008, så har förvärvsinkomsterna fallit under samma period.

Osäkra anställningar

”En möjlig förklaring är att anställningarna för befolkningen i invandrartäta områden blivit svagare och sannolikt utgörs en stor andel av osäkra anställningar och deltidsanställningar”, skriver Martin Nordin i rapporten.

Vidare konstaterar han att landsbygdens problem är små jämfört med problemen i de invandrartäta områdena, ur ett levnadsstandard– och arbetsmarknadsperspektiv.

”Sammanfattningsvis finns det starka skäl för att rikta mer resurser mot städernas invandrartäta områden om man vill minska ojämlikheten i samhället eftersom levnadsstandarden där sjunkit generellt jämfört med andra områden. För landsbygden har levnadsstandarden främst sjunkit för icke-sysselsatta vilket motiverar riktade insatser mot ickesysselsatta och inte generella landsbygdsinsatser.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV