Krönikor

Rasmus Paludan förtjänar ingen medvind

Påskhelgens stora nyhetshändelse, att partiledaren för det danska ytterhögerpartiet Stram kurs triggade kravaller genom tillståndsgivna manifestationer där han avsåg att bränna Koranen i invandrartäta områden, är verkligen full av exempel på exakt varför Jesus (enligt obekräftade uppgifter) var tvungen att dö för våra synder. På så sätt är det nästan poetiskt.

På precis alla andra sätt är det en jävla röra av saker som får en att vilja anmäla sig själv som frivillig för nästa korsfästelse för att slippa eländet.

De idiotiska manifestationerna godkändes idiotiskt nog istället för att flyttas eller nekas tillstånd med hänvisning till tidigare våldsamma utfall. Det i sin tur provocerade andra små grupper av idioter som tog till våld i protest. 26 poliser skadades, och lika många våldsidioter anhölls, med fler att vänta.

Den senare gruppen idioter är tveklöst den värsta, inte bara för att de är faktiska våldsbrottslingar utan för att de är den nyttiga varianten. Hur ologiskt det än är, och hur få de än är, ger de med sitt agerande idiotiska islamofober bränsle för att sprida konspirationsteorier om ett framtida sharia-Sverige.

Är det några som inte förtjänar den typen av medvind är det Stram kurs. Partiet kallar sig själva libertarianer och etnonationalister, och deras hjärtefrågor innefattar etnisk rensning av alla personer från ”länder som inte är västerländska” och ett totalförbud mot islam i Danmark.

Partiledaren, Rasmus Paludan, har gjort ett antal turnéer i Sverige där han försökt provocera fram konfrontationer med muslimer genom koranbränningar. Han är dessutom en rättshaverist vars meritlista innehåller ett tiotal polisanmälningar mot någon som råkade ha samma namn som han, ett flertal förtalsanmälningar, tre anmälningar om hets mot folkgrupp (en från och två mot honom själv), ett besöksförbud och en dom för trakasserier av en polisassistent inblandad i att hantera besöksförbudet i fråga.

När han 2020 nekades tillstånd för en av sina manifestationer, genomförde partiet koranbränningen ändå. Kaos uppstod, Paludan fick inreseförbud i två år men överklagade och fick rätt genom att åberopa ett okänt svenskt medborgarskap. Därefter försökte han stämma svenska staten på en miljon kronor.

2021 avslöjades den då 39-åriga Paludan med att sexchatta med pojkar så unga som 13 år i den discordserver avsedd för medlemmar i partiets ungdomsförbund, och försvarade det i intervjuer efteråt.

Allt det här är värt att begrunda innan man, som många i svensk höger nu verkar göra, väljer att skydda honom från minsta kritik eller konsekvenser som en martyr för yttrandefriheten. Särskilt biten om hur han utnyttjar rättssystemet som slagträ mot andra, hur hans parti motsätter sig religionsfriheten, och trakasserierna av polisassistenten.

Det betyder så klart inte att Paludan inte förtjänar yttrandefrihet. Men som alltid står det andra fritt att kritisera hur, var och vad han nyttjar den till. Min åsikt är att han är en idiot, och att alla som låtsas att den åsikten är ett större hot mot yttrandefriheten än det han satt i system också är det.
Glad påsk, Jesus.

Journalister som rapporterar inte bara om den idiotiska minoriteten, utan också om den majoritet som inte får lika många ilskeklick.

Den "porrexpert" som under en föreläsning visade upp vad som antogs vara barnporr. Lyckligtvis var så inte fallet, men att visa porr för folk utan samtycke är fan så tveksamt oavsett.