Radar · Inrikes

Paludans parti Stram kurs ställer upp i valet

Rasmus Paludan, partiordförande för det högerextrema partiet Stram Kurs, vid en manifestation i Göteborg i februari.

Rasmus Paludans högerextrema parti Stram kurs ställer upp i det svenska riksdagsvalet. Valmyndigheten bekräftar för TT att en anmälan kommit in från partiet under onsdagen.

Anmälan handlar om deltagande i val 2022, vilket inkluderar riksdagsval, samtliga regionfullmäktige och kommunfullmäktige samt nästa val till Europaparlamentet.
Anmälan är undertecknad av Rasmus Paludan.

Partiet har inte registrerat sin partibeteckning, datumet för det gick ut sista februari. Det är dock inget krav för att få ställa upp i valet, det garanterar bara att kandidatlistan är ”låst”, vilket innebär att ingen kan skriva dit några kandidatnamn.

Följden är att på Stram kurs riksdagslista kan väljare skriva dit egna namn på kandidater. Om de sedan samtycker senast två dagar före valet, kan de väljas till riksdagen.

2019 kandiderade Paludan till det danska folketinget, men Stram kurs lyckades bara skrapa ihop 1,8 procent av rösterna och hamnade därmed under den tvåprocentsspärr som finns i Danmark.

Paludan, som på senare tid rest runt i Sverige och bränt koraner, har sagt sig vara på ”valturné”.
Under påskhelgen besökte han – eller planerade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.