Radar · Utrikes

Ny rysk varning om Natomedlemskap: ”Vet vad det kommer att leda till”

Sverige och Finland om konsekvenserna om de ansluter till Nato, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova i ett nytt uttalande.

Ryssland har varnat Sverige och Finland om konsekvenserna av ett eventuellt Natomedlemskap, uppger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova till tv-kanalen Russia-24 under onsdagen, samtidigt som den finska riksdagen debatterar frågan.

I dag, onsdag, debatterar de finska riksdagspartierna Finlands kommande säkerhetspolitiska linje, där ett eventuellt finskt Natomedlemskap är hett stoff.

Samtidigt kommer ett nytt uttalande från det ryska utrikesdepartementets talespersonen Maria Zakharova.

– I USA:s regi har Bryssel under en period dragit in Sverige och Finland i sina strukturer, det har skett med olika hybridåtgärder, under sken av övningar och utbildningar, säger Maria Zakharova i en kommentar till tv-kanalen Russia-24, rapporterar den ryska nyhetsbyrån TASS.

Hon uppger vidare att både Sverige och Finland har informerats om vilka konsekvenser en eventuell Natoanslutning kommer att få för länderna.

– Vi har gett våra varningar, både offentligt och genom bilaterala kanaler. De vet om detta, så det är ingenting att överraskas av. De har blivit informerade om vart det skulle leda, säger Maria Zakharova.

Under ett besök i Sverige innan påsk meddelade den finska statsministern Sanna Marin att ett besked om Finlands vägval i Nato-frågan kommer inom ett par veckor. För svensk del kommer det utrikespolitiska beskedet om Nato i maj, enligt utrikesminister Ann Linde (S).