Energi

Fynda stort, smått och rätt när vårens loppisrundor tar fart

”Jag brukar säga att man ska tänka loppis först”, säger loppisentusiasten Karin Benjaminsson, som gärna dricker ur koppen ”Pynta” från Gustavsberg, formgiven av Stig Lindberg.

Efter två år på sparlåga är det äntligen dags för en loppissommar utan restriktioner. Men hur hittar man egentligen de bästa fynden? Loppisexperten Karin Benjaminsson har några goda råd för den som vill maxa sitt besök på loppmarknaden.

Sommartider är lika med loppistider och för många är loppishänget något av en livsstil. Men under de två senaste åren har detta folknöje fått stå tillbaka på grund av pandemin. Desto härligare nu när vårens och sommarens loppmarknader står för dörren utan restriktioner.

– Jag tror det blir en väldigt rolig sommar eftersom så många fina saker har samlats i ladorna när loppisarna har varit stängda. Visserligen har en del gått över till att sälja på nätet, men det finns nog ändå många fina fynd som väntar där ute.

Det säger Karin Benjaminsson som är loppisexpert och driver inredningsbutiken Fruängens Retro i Stockholm. Hon lägger också upp inredningsbilder på Instagramkontot ”Kaksmulankarin”. Hennes hem är så gott som enbart inrett med begagnade möbler och andra fynd.

Prylar av kärlek

Karin går efter devisen ”second hand i första hand” och vill omge sig med saker som har en historia. I hennes vardagsrum har det begagnade matbordet från Ikea, formgivet av Erik Wörtz, sällskap av fyra begagnade stolar från Farstrup. Bordet pryds av hennes senaste fynd och stora kärlek: en vindruvsklase i alabaster från Svenskt Tenn.

– När jag fick tag på den var det ren lycka. Den är så vacker med sin rosa färg, säger Karin som har hängt på loppisar tillsammans med sin mamma sedan barnsben och som gjorde sin hobby till heltidsjobb för ett tiotal år sedan.

Den rosa druvklasen i alabaster är ett av Karins senaste fynd
Den rosa druvklasen i alabaster är ett av Karins senaste fynd. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men vad är egentligen ett fynd? Svaret på den frågan är att det finns lika många fynd som köpare, menar Karin Benjaminsson.

– För någon kan en vacker vas som man letat efter länge vara ett fynd, för en annan kan en skruvdragare vara lika fantastiskt. Det beror helt på vad man är ute efter.

För det måste inte alltid handla om att hitta den där designklassikern eller pendangen till den exklusiva vasen där hemma. Karin vill slå ett slag för vardagsföremålen.

– Jag köper nästan alla våra köksprylar begagnade – från kastruller till vitlökspressar. Det är så ohållbart att köpa nytt.

Billiga och dyra fynd

Men ett fynd måste inte heller alltid vara något billigt. En av Karins stora favoriter hemma är ”Telluskrukan” av Ewald Dahlskog från Bo Fajans som hon köpte på en antikmässa. Då pratar vi inte om att få sin älskade pryl för en spottstyver.

– Den här betalade jag 3 500 kronor för, så det är inget ekonomiskt fynd, men jag har sällan varit så glad över en pryl, eftersom jag letat så länge och de är så svåra att få tag i. Så när jag fick möjlighet att köpa den fick jag gåshud.

För den som vill bli lite bättre på att hitta loppisfynden har Karin några goda råd.

– Håll koll på vilka loppisar och retrobutiker du har i din närhet och häng på låset när de öppnar för säsongen och för dagen. De bästa sakerna försvinner oftast först.

Den gröna ”Tellus”-krukan av Ewald Dahlskog hade Karin letat efter länge när hon äntligen hittade den på en antikmässa
Den gröna ”Tellus”-krukan av Ewald Dahlskog hade Karin letat efter länge när hon äntligen hittade den på en antikmässa. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men även om man är ivrig gäller det att ha respekt för säljarna. Att armbåga sig fram och börja rota i lådor innan loppisen ens har öppnat är inte okej. Likaså ska man undvika att pruta, tycker Karin.

– Jag tycker man ska respektera säljaren. Det kanske är någons föräldrars gamla grejer eller annat med stort affektionsvärde som står där på bordet, ofta till väldigt låga priser. Då ska man inte rota eller pruta bara för sakens skull.

Däremot kan man gärna fråga säljaren om de har det man söker, för allt kanske inte är upplockat på bordet.

– Ser du att det står en vas från Upsala Ekeby där kan du gärna fråga om säljaren har mer av den sortens porslin. Våga berätta vad du är ute efter.

Fynda i tid

Tänk också på att ha framförhållning när du handlar på loppmarknad. Trots att det är sommar kan du fynda skidor till barnen eller en julklapp till bästisen.

– Jag brukar bunkra på mig presenter för kommande födelsedagar och jular, eller köpa gåbortspresenter till middagar. Jag lägger dem i mitt presentskåp och tar fram dem när det är dags.

Ett annat tips är att läsa på om de prylar du är intresserad av. Det finns mycket bra information både i faktaböcker och på nätet.

– Gå gärna med i grupper på Facebook och följ konton på Instagram för att lära dig mer om just det du gillar. Det är en stor källa till kunskap och gör jakten på fynden ännu roligare, säger Karin Benjaminsson.

Det är dags att ge sig ut på loppisar och auktioner igen
Det är dags att ge sig ut på loppisar och auktioner igen. En blandning av gammalt och nytt gör hemmet mer personligt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Karins bästa tips

+ Kryssa lördagarna i kalendern! Det är bästa loppisdagen.
+ Håll koll på bakluckeloppisar i din närhet. De är ett kul sätt att ha loppis på – då säljarna utgår från sina bilar, ofta i ett parkeringsgarage eller på en stor parkeringsplats.
+ Ha en målbild och gärna en mental, eller fysisk, lista över det du är ute efter just den dagen. Vad behöver du och vad vill du leta efter?
+ Ha tålamod och var ihärdig. Du kanske måste gå på minst tio loppisar innan du hittar det där fyndet du söker. Men när du väl hittar det är det väl värt letandet.
+ Gillar du att då på begagnatjakt när du är på semester? Kolla anslagstavlor i matbutiker för att hitta de små, lokala loppisarna där du befinner dig.
+ Kolla skicket på sakerna du köper så du inte blir besviken när du kommer hem och hittar en spricka eller har köpt något som är trasigt.
+ Är du händig? Ja, då kan du köpa sådant som är lite skamfilat, laga och fixa till – och känna dig riktigt nöjd.
+ Tryter tålamodet? Sök dig till välsorterade vintagebutiker som redan har gjort urvalet åt dig. Det kan spara mycket tid och frustration.