Radar · Inrikes

Andersson i Norrköping: ”Bokbål hör hemma  på historiens soptipp”

Magdalena Andersson talade med representanter för civilsamhället och hyresvärdar i Navestad.

Statsminister Magdalena Andersson (S) besökte på onsdagseftermiddagen stadsdelen Navestad i Norrköping efter påskhelgens upplopp. Bokbål har man all rätt att protestera mot, konstaterade hon, men tillade: ”Det vi såg i helgen var inga protester, utan grov kriminalitet orkestrerad av gäng”.

Boende i området bildade en tajt ring runt statsministern och följde varenda steg hon tog utanför centrum. Där talade hon med poliser, såg eldhärjade bilar, diskuterade med hyresvärdar och besvarade frågor från människor på plats.

– Bokbål är en avskyvärd handling som hör hemma på historiens soptipp. Det har man all rätt att protestera mot, säger hon med hänvisning till den högerextreme koranbrännaren Rasmus Paludans aktioner i Sverige.

Men helgens kravaller var ingen protest, utan kriminalitet, säger hon.

– De vittnesmål jag fick från polisen var fruktansvärda.

Vända varje sten

Statsministern säger att den största utbyggnaden av polisen under 2000-talet pågår.

– Men det är uppenbart att vi behöver göra mycket mer. Därför jag vill att vi ska vända varje sten för att bryta segregationen och därmed nyrekrytering till gängen, säger hon.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sade tidigare under onsdagen att han sett ”tecken på” att utländska aktörer har underblåst kravallerna.

TT: Har ni några bevis för det?

– Det får naturligtvis utredas. Däremot vet vi att det finns sajter där informationen har spritts, säger Magdalena Andersson.

Kravallerna skedde i samband med planerade koranbränningar av Rasmus Paludan. Flera länder, bland annat Irak och Jordanien, har fördömt de tillståndsgivna koranbränningarna.
Magdalena Andersson får frågan hur bränningarna påverkar bilden av Sverige och om det ökar hotbilden.

– Här behöver vi naturligtvis på olika sätt i diplomatiska kanaler förklara hur svensk lagstiftning ser ut. Att man får bränna Koranen, Bibeln och andra heliga skrifter och böcker i Sverige betyder inte att det är något som polisen eller vi från regeringens sida står för. Tvärtom. Det är avskyvärt.

Magdalena Andersson kallar Paludan för en högerextrem provokatör som står för ett hatbudskap.

– Han är precis tvärs emot allt det jag älskar med Sverige, att vi tillsammans i sammanhållning och trygghet bygger vårt land starkare. Han står för splittring och motsättning, säger hon.