Radar · Politik

Kritik mot S-utspel: diktaturfasoner

Anders Ygeman (S)  anser att Sverigedemokraternas ryska kopplingar kan utgöra en säkerhetsrisk.

Regeringen ifrågasätts för att skicka fram just Hultqvist och Ygeman att måla upp SD som ett hot mot rikets säkerhet. 
– Det kanske inte är just de personerna som har förtroende i de här frågorna, säger statsvetare Patrik Öhberg.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) bjuder in till pressträff, inte för att presentera några nyheter eller nya reformer utan för att ha “pressbrief om det säkerhets- och utrikespolitiska hotet som Sverigedemokraterna utgör”.

De båda ministrarna säger att Sverigedemokraterna skiljer sig från de övriga partierna som är representerade i riksdagen och pekar bland annat på att flera kandidater för Sverigedemokraterna har kopplats till högerextremism och att en tjänsteman på partiets riksdagskansli så sent som i går skickat ut fika-inbjudningar för att högtidlighålla Nazitysklands invasion av Polen den 1 september 1939.

"SD går inte att lita på"

Peter Hultqvist påminner om att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson så sent som en vecka innan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari inte kunde välja mellan Putin och Biden. 

– Vår uppfattning är att Sverigedemokraterna i säkerhets- och utrikespolitiska frågor visat upp opålitlighet, säger Peter Hultqvist på pressträffen.

De båda ministrarna kräver att Sverigedemokraterna ska redovisa sina kontakter med Ryssland, bland annat då partiet enligt de båda röstat för ryska intressen i EU-parlamentet.

– Det råder således ingen tvekan om att Sverigedemokraternas kopplingar till Ryssland kan utgöra en säkerhetsrisk för Sverige, säger Anders Ygeman.

Får hård kritik för sina utspel

Jimmie Åkesson rasar på Twitter och kallar pressträffen för  ”diktaturfasoner inför öppen ridå”. 

”S har alltså en pressträff för att ”informera” om oppositionen. Man tror knappt att det är sant”, skriver Åkesson och fortsätter.

”Regimen ska informera om regimkritikerna. Det kan inte bara vara jag som ser de tydliga parallellerna till historiens och nutidens auktoritära regimer och diktatorer”, fortsätter han.

Överraskande val av ministrar

Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen tycker det är anmärkningsvärt att regeringen skickar fram just Peter Hultqvist och Anders Ygeman att hålla i den säkerhetspolitiska pressträffen.

”Lustigt att det är just ministrar kända för en av de främsta säkerhetspolitiska skandalerna som kör negativt kampanjande”, skriver Martin Kinnunen på Twitter.

Det förvånar även Patrik Öhberg, statsvetare på Göteborgs universitetet.

– Det är ganska vågat att ha de två personer som pekades ut som ansvariga för IT-skandalen hos Transportstyrelsen 2017. Ygeman förlorade sitt jobb och Hultqvist höll på att lämna just på grund av säkerhetsfrågor. Det kanske inte är just de personerna som har förtroende i de här frågorna, säger Patrik Öhberg till Aftonbladet.

Patrik Öhberg tror att det höga tonläget mellan partierna kan få negativa konsekvenser längre fram.

– Politiker bör fundera hur bra det är att skapa polarisering. Efter valrörelsen ska det bli vardaglig politik och de kan behöva komma samman igen. Det kan bli en knepig situation att förhandla när man tagit heder och ära av varandra, säger han till Aftonbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV