Radar · Utrikes

Nazistisk paramilitär beordrar mord på ukrainska krigsfångar

Mannen sittande i bild bär på den paramiltära nazistiska gruppen Insatsstyrkans Rusich symbol.

Den nazistiska paramilitära gruppen Insatsstyrka Rusich slåss i Ukraina för Rysslands räkning. Gruppen har beordrat mord och tortyr av krigsfångar.

Den paramilitära gruppen Insatsstyrka Rusich är en nazistisk grupp som för Rysslands räkning slåss i Ukraina. Gruppen är även kopplad till den ökända nazistiska Wagner-gruppen, rapporterar The Guardian. 

Ger order om tortyr

I Ukraina uppmanar Rusich i sin telegramkanal till krigsbrott. Den 22 september gavs order om att ”Förstöra fångar på plats”. Rusich har även publicerat order om att fångar ska dödas efter förhör. Gruppen uppmanar även att mördade fångars familjer kontaktas för att krävas på lösensummor för information om var de kan hitta sin familjemedlems kropp.

I gruppens telegramkonto uppmanas till tortyr och avlägsnandet av kroppsdelar. Gruppen har som en reaktion på fångutväxlingar också gett order om att inte rapportera om sina krigsfångar till högre befäl. Istället ska fångar rapporteras som redan ”skadade eller döende”.

Aktiva i tidigare krig

Insatsstyrka Rusich är ökända för sin brutalitet i kriget i Syrien och på Krim i samband med Rysslands invasion och annektering av Krim 2014. Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari har gruppen åter synts till i Ukraina, nu i Donbas-regionen, Kherson och Kharkiv, rapporterar Guardian.

Adam Hadley på Tech against Terrorism, ett internationellt initiativ för att bekämpa terroraktivitet på internet och som får stöd av FN, uppmanar demokratier att utreda om gruppen ska terroristklassas. Något som förutom sanktioner skulle försvåra för guppen att använda sig av plattformar på internet för att koordinera attacker, rekrytera och sprida propaganda.

Ryssland har i kriget i Ukraina gjort sig skyldiga till åtskilliga krigsbrott. En utredning av FN kan konstatera att Ryssland bland annat systematiskt gör sig skyldigt till bombningar av civila områden, avrättningar, tortyr och ”ohyggligt sexuellt våld”.

Massgravar och våldtäkter

I Butja, Hosomel och Borodjanka har flera massgravar med torterade och mördade civila upptäckts efter att områdena befriats från rysk ockupation. I takt med att nya områden befrias  upptäcks nya massgravar och nya fasansfulla övergrepp.

FN ska nu besöka Izjum i Charkiv-regionen där över 440 kroppar hittats i massgravar i en skog.

Den Internationella domstolen i Haag behandlar samtidigt ett mål där Ryssland står anklagat för folkmord. I Europadomstolen står Ryssland anklagade för grova brott mot de mänskliga rättigheterna.

I fredags avfyrade Ryssland en missil mot en civilkonvoj utanför Zaporizjzja. 30 människor varav två barn dödades i den attacken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV