Radar · Mänskliga rättigheter

Inte bara Iran utan hela världens bästa

Masha Zhina Amini har blivit en symbol för protesterna, som dock handlar om mycket mer.

Protesterna mot Irans regim pågår över hela världen. Också i Stockholm gick folk ut för att höja sin röst och sympatisera med demonstrationerna i Iran.

Runt om i Iran pågår protester mot regimen och krav på frihet och mänskliga rättigheter. Även om det hänt förut att folk protesterat anser en del bedömare att det är starkare och annorlunda den här gången.

Zahra Saberi höll en flagga med budskapet Woman, life, freedom
Zahra Saberi höll en flagga med budskapet Woman, life, freedom.. Foto: Henrik Persson

Ett par hundra personer från olika delar av samhället samlades för att visa stöd och hjälpa till att uppmärksamma de brott som sker mot kvinnor i Iran. Även om det finns stort hopp om förändring är de flesta miner allvarliga, men beslutsamma.

Nära hundratusen personer i Sverige är födda i Iran och har kommit som flyktingar som sökt skydd undan politisk och social förföljelse. En del kom också som desertörer från Iran-Irak-kriget på 1980-talet.

Fariba säger att hon lever på hoppet och tror på förändring
Fariba säger att hon lever på hoppet och tror på förändring. Foto: Henrik Persson

Fariba som bor i Stockholm har tagit sig till Mynttorget mellan riksdagen och slottet för att visa sitt stöd.

– Man lever på hoppet och tror att något ska hända den här gången. Det skulle vara en vinst för mänskligheten.

Sverige kan bidra på olika sätt menar Fariba.

– Svenska regeringen måste avbryta alla kontakter med det iranska styret. Och man måste sluta tänka på oljepengar och vinster i handeln. Men Sveriges folk kan sätta press på sina politiker. Det handlar inte bara om Iran utan hela världens bästa, säger Fariba.

Sara tycker det är bra att världen nu ser på och förhoppningsvis agerar
Sara tycker det är bra att världen nu ser på och förhoppningsvis agerar. Foto: Henrik Persson

Sara tror som många andra på plats också på att förändring kommer, men att det är omöjligt att veta hur den kommer att se ut.

– Jag tror det kommer hända något. Nu ser hela världen på och de ser oss. De ser kvinnornas röst, och det handlar inte om att alla ska ta av sig hijab. I protesterna går kvinnor med slöja och utan, alla ska få välja själva. Jag hoppas på frihet och jämlikhet, säger Sara.

Medi berättar att protesterna har spridit sig även till landsbygden i Iran
Medi berättar att protesterna har spridit sig även till landsbygden i Iran. Foto: Henrik Persson

Symbolen för proteserna har blivit rätten att inte bära hijab och kvinnors rättigheter i allmänhet. Men missnöjet och kraven sträcker sig bredare än så och mångas mål är att styret ska avgå eller tvingas bort.

– Det här handlar inte bara om hijab. Hela regimen måste bort. Jag har kontakter i Iran som berättar att även på landsbygden dödas folk eller förs bort till arrestering, säger Medi.

– Väst måste göra det dom kan. Skicka hem ambassadören, inför sanktioner. Faller regimen kan det påverka hela regionen till det bättre för dagens styre stödjer terrorister i flera andra länder.

Ett par hundra personer samlades på söndagen till protest mot den iranska regeringen
Ett par hundra personer samlades på söndagen till protest mot den iranska regeringen. Foto: Henrik Persson
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV