Radar · Utrikes

Brasilien går till val – Lula eller Bolsonaro?

Den brasilianske expresidenten Luiz Inácio Lula da Silva, kysste valsedeln när han röstade i presidentvalet i São Paulo på söndagen.

Valet i Brasilien mellan högerpopulistiske presidenten Jair Bolsonaro och hans politiska nemesis, expresidenten och utmanaren Luiz Inácio Lula da Silva, är i gång.

Lula, som ledde Brasilien under början av 2000-talet, ligger bäst till i opinionsmätningarna. Den 76-årige Lula röstade i São Paulo, där han har starkt stöd.

Expresidenten förklarade när han skulle rösta att han vill ha ”ett land i fred” efter fyra år under Bolsonaro. Sedan kysste han sin valsedel.

– Vi vill inte ha mer hat, mer oenighet, sade Lula.

Lula i ledning

Egentligen finns ytterligare nio kandidater på röstsedlarna, men alla opinionssiffror pekar på att det står mellan presidenten och vänsterledaren da Silva. Den senaste, publicerad under lördagen, pekade på att 50 procent av väljarna skulle välja da Silva medan Bolsonaro fick 36 procent av rösterna.

President Bolsonaro avlade sin röst i Rio de Janeiro. Valdagen till ära vara han klädd i en t-tröja med den brasilianska flaggan och dess gulgröna färger.

Brasiliens sittande president Jair Bolsonaro röstade på söndagen i Rio de Janeiro
Brasiliens sittande president Jair Bolsonaro röstade på söndagen i Rio de Janeiro. Foto: Andre Coelho/AP/TT

Det har uttryckts oro och spekulerats i att Bolsonaro, om han förlorar, kommer hämta inspiration från sin vän och tidigare kollega USA:s expresident Donald Trump som inte accepterade sin förlust i det amerikanska presidentvalet.

"En fantastisk ledare"

Men efter att han röstat på söndagen fick han frågan från journalister om han kommer att respektera valresultatet, och gjorde då ett tummen upp-tecken, innan han promenerade därifrån.

Trump hyllade i samband med söndagens val Bolsonaro på en av sina sociala medieplattformar och lade ut en video där han kallar den brasilianske presidenten för ”en fantastisk ledare” och en av de stora presidenterna” i världen.

Klockan 22 svensk tid stängs vallokalerna. Om någon av kandidaterna får mer än 50 procents stöd förklaras denne som segrare. Men når ingen av kandidaterna 50 procent, blir det andra valomgång om fyra veckor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV