Startsida - Nyheter

Glöd · Panelen

Panelen: Vilken fråga skulle du vilja få – och vad är svaret på den?

När panelen själva får välja frågor att besvara vill flera tala om den ökade ojämlikheten och rasismen.

Under Syres vinjett Panelen låter vi representanter för olika organisationer tycka till om en aktuell fråga. Detta är dock den sista Panelen – i vart fall på en tid framöver – då satsningen nu läggs på is. Men du kan fortsatt läsa alla tidigare panelenfrågor och svar på https://tidningensyre.se/category/glod/panelen/

– Hur få ett slut på kriget i Ukraina och kärnvapenhoten? Det borde vara prioriterat av FN och generalsekreteraren Antonio Guterres. Senast han uttalade sig var 22 september, då han sa så här:  ”Det enda sättet att få slut på lidandet i Ukraina är att avsluta kriget. Jag kommer att fortsätta att göra mitt yttersta för fred – en fred baserad på respekt för internationell rätt och Förenta nationernas stadga.” Men jag har inte sett eller hört något om seriösa fredmedlingsförsök. Och kärnvapenhoten från Ryssland och Nato måste bemötas med en global uppslutning bakom FN:s kärnvapenförbud.
Jan Strömdahl, 85 år, Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen

– Vad är det som händer i Sverige? I helgen pratade jag med mannen som sitter utanför min lokala Coopbutik med en pappmugg. Han berättade att denna helg hade fyra, FYRA, personer spottat på honom. Jag har svårt att ta in att den typen av människor handlar i samma butik som jag. Men är samtidigt inte förvånad. Den värsta politiska retoriken får direkta konsekvenser i form av handling. De spottande idioterna känner uppmuntran av hård retorik. Det är en av anledningarna till att politiker måste ta ansvar för sitt språkbruk och sina förslag. Att ge sig på de mest utsatta i samhället, vare sig det är i ord eller handling, är raka motsatsen till det Sverige jag älskar.
Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp

– Jämställdheten i världen går bakåt. Vad kan vi göra åt det? Sveriges nya regering har just övergett den feministiska utrikespolitiken. Samtidigt blir läget värre för världens kvinnor och flickor. En ny FN-rapport visar att sexuellt våld i krig och konflikt ökar och kvinnor är mer utsatta och fattigare än någonsin. Auktoritära regimer berövar kvinnor allt från aborträtten till rätten att röra sig fritt. Sverige får inte lämna världens kvinnor och flickor i sticket utan stödet från oss måste fortsätta vara starkt vilken regering vi än har.
Anna-Carin Hall, 61 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna

I montaget syns paneldeltagarna Jan Strömdahl, 85 år, Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen, Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp och Anna-Carin Hall, 61 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna. 

– Hur ser ditt drömsamhälle ut? Jag drömmer om ett samhälle där vi befriat oss från ekonomins begränsade måttstockar och börjat ovillkorat värdera människan och den natur vi kommer från. Vi uppnår detta genom att införa en grundinkomstgaranti och ett utbud av bastjänster. Detta skapar ett samhälle med respekt för varandras grundläggande värdighet oavsett identitet, klass och kultur, och från vilken vi tillsammans kan ta oss an de stora utmaningarna med solidaritet, demokrati, kreativitet och gemenskap. 
Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet
 
Hur möter vi klimatkatastrofen och värnar den unga generationens psykiska välmående samtidigt? Denna fråga klyver mig som pappa, lärare och människa. Det svar jag bär nu är att inte backa från de mycket mörka fakta som finns och den ytterst besvärliga situation vi försatt oss i. Samtidigt måste vi vinnlägga oss om att måla de fantastiska historier om vad vi kan bli. Hitta inspirationen i de barfota berättelser vi har från våra egen unga tid. Transformera dem till en framtida version. Berätta den berättelsen. Alla gånger du får chansen.
William Grönlund, 47 år, talesperson för Klimatalliansen

– Hur kan vi stödja personer som utsätts för rasistiska handlingar? Oavsett om man själv blir utsatt eller inte, är det viktigt att visa stöd för den person som för tillfället blir utsatt. Att visa civilkurage och tydligt säga ifrån att det inte är okej att utsätta någon för rasism är viktigt. Både för den som blir utsatt, den som utsätter och för de som finns runt omkring. Det här är viktigt för att minska den normalisering som skett i vårt samhälle genom acceptans av rasism. Det är även viktigt för individen och kan minska känslan av utsatthet och utanförskap. Det är viktigt att stå upp mot rasismen oavsett om det sker på din arbetsplats, på bussen eller i mataffären.
Fatou Lusi, 51 år, grundare och VD för Fatous Passion AB 

I montaget syns Patrik Opacic, 39 år, styrelseledamot Basinkomstpartiet, William Grönlund, 47 år, talesperson för Klimatalliansen och Fatou Lusi, 51 år, grundare och VD för Fatous Passion AB.  

– Är det sant att det finns en väldigt intressant svensk förening och en global långsiktig solidaritetsrörelse för att förbättra världen så effektivt som möjligt, som heter Effektiv altruism? – Ja!
Göran Hådén, 41 år, grön skribent och analytiker

– Varför gör Skiftets så jäkla många namninsamlingar, har ni inget bättre för er? Det är en bra fråga! Det undrar jag också ibland. Poängen med en namninsamling är att det är början på något och inte slutet. När du startat en namninsamling kan du se hur många som vill ta ett första steg. Om det funkar kan du sen ta ett steg till och sen ett till tills du står där i ett demonstrationståg. Därför tar vi många första steg för att se vilka frågor som engagerar. Därför har vi plattformen MittSkifte.org där nya första steg tas varje dag. Är du reda att ta ditt första steg?
Robin Zachari, 40 år, kanslichef, Skiftet

I montaget syns Göran Hådén, 41 år, grön skribent och analytiker och Robin Zachari, 40 år, kanslichef, Skiftet. 

– Vilka är Framtidsjorden? Framtidsjorden är ett internationellt nätverk av organisationer i Latinamerika, Sydasien och Sverige. I över 30 år har vi verkat för socialt rättvis och ekologiskt hållbar förändring. Ekologi, samarbete och självtillit är vår grund för fungerande samspel mellan människa och natur. Genom ömsesidigt lärande har organisationerna funnit banbrytande lösningar för lokala och globala miljöproblem. Man kan följa oss på sociala medier – där heter vi @framtidsjorden!
Evelina Sartori Valck, 29 år, handläggare för utbildning och kommunikation, Framtidsjorden

 – Hur mycket av skogen bör rimligen människan tillåta sig att avverka? Partiet Vändpunkt vill skydda mer skog, höja avverkningsåldern och minska kalhyggesbruket. Öka i stället andelen kontinuitetsskogsbruk med fokus på klimat och biologisk mångfald. Med dessa åtgärder kan skogen vara en mycket större kolsänka än i dag. Statistik från 2019 visar att svensk skog utan skogsbruk skulle binda ca 160 miljoner ton, medan det årets avverkning motsvarande 124 miljoner ton minskade kolsänkan till 36 miljoner ton. Som jämförelse var Sveriges inhemska inrapporterade fossila utsläpp samma år 51 miljoner ton.
Gunnar Brundin, 73 år, talesperson för partiet Vändpunkt

I montaget syns Evelina Sartori Valck, 29 år, handläggare för utbildning och kommunikation, Framtidsjorden och Gunnar Brundin, 73 år, talesperson för partiet Vändpunkt. 
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV