Radar · Miljö

13 forskare i förvar efter klimataktion i Tyskland

Forskarna i Scientist rebellion upplyste om att elbilarna inte kommer att rädda oss.

Efter en klimataktion i BMW:s huvudkontor i München i helgen togs 15 forskare från Scientist rebellion i förebyggande förvar. 13 av dem kommer att hållas kvar tills på fredag. Budskapet med aktionen var att det nu i praktiken är omöjligt att klara 1,5-gradersmålet och att uppmana den tyska regeringen till omedelbara åtgärder.

”Det finns ingen rimlig väg att hålla sig under 1,5 grader. Vi vet detta eftersom vi själva är forskare. Att fortsätta säga offentligt att 1,5 grader fortfarande lever är inte längre försvarbart. Ändå låtsas politiker, ledande akademiker och miljörörelser som att det fortfarande är rimligt. Som svar uppmuntras förorenande industrier och beslutsfattare oavsiktligt att motstå snabb avkolning”, säger Nathaniel Rugh, miljöforskare och medlem i Scientist rebellion, i ett pressmeddelande.

Det var under lördagen som 13 medlemmar i Scientist rebellion tog sig in i ett visningsrum i BMW:s huvudkvarter. Där klistrade några fast sig på utsidan och insidan av en bil medan andra satte upp vetenskapliga rapporter på andra bilar i rummet. De sprayade också svart färg på några av bilarna.

"Tekniken kommer inte rädda oss"

Detta för att uppmärksamma den greenwashing som sker i bilbranschen.

”Tekniken kommer inte att rädda oss. Elbilar kommer inte att rädda oss. Som forskare vet vi hur enorm utmaningen är, och vi vet att allmänheten ser effekterna av klimatkrisen. Vi är här för att säga nej till regeringens misslyckande och deras vägran att skydda liv”, förklarar miljöforskaren Víctor de Santos i ett pressmeddelande.

Aktionen var en av flera som genomfördes i München i förra veckan. Som en del av initiativet Unite against climate failure krävde forskarna att den tyska regeringen vidtar omedelbara åtgärder för att minska utsläppen och att de inför en hastighetsgräns på alla motorvägar på max 100 km/h. De ville också se att den tillfälliga perioden då det gick att köpa en månadsbiljett för kollektivtrafiken för bara nio euro återinförs och blir permanent.

Scientist rebellion är ett löst sammansatt nätverk av forskare i 32 länder som liksom andra klimataktivister använder sig av civil olydnad för att uppmärksamma klimatkrisen. De efterfrågar bland annat skuldavskrivning för fattigare länder så att de ska ha en rimligare chans att ta tag i arbetet med klimatanpassning och omställning. De vänder sig också till universitet och andra forskare och uppmanar dem att kommunicera tydligare kring klimatet.

”Som forskare om vattenkretslopp är jag här idag eftersom våra stater sviker oss trots att vi har ett dokumenterat samförstånd: Det här är en miljönödsituation, vi behöver omedelbar förändring”, säger miljöforskaren Sylvain Kuppel i pressmeddelandet.