Glöd · Ledare

Vi måste skilja på ryska folket och dess regim

Ryssland blir just nu utestängda från allt större delar av världen. De har fått massiva tillgångar frysta. Enligt Katrine Marçal på DN har tillgången till så mycket som 40 procent av deras valutareserv blockerats. Samtidigt som flera av deras banker stängs ute från det globala betalningssystemet Swift.

Men västvärldens åtgärder mot Ryssland stannar inte vid ekonomiska sanktioner och handelshinder utan fortsätter in på idrottsarenan. Det är också rimligt, för allt tyder på att Putin lägger väldigt stor vikt vid ryska idrottsframgångar. Han har också belönats med få både fotbolls-VM och vinter-OS. Men nu är det slut, i dagarna har det bestämts att Ryssland inte får delta i EM/VM-kval och slutspel i vare sig hockey eller fotboll. De får inte arrangera världscuptävlingar i vare sig skidor eller skidskytte, den ryska Grand prix-tävlingen i formel-1 har blivit inställd.

Alla de här sakerna är rimliga, men när vi går längre är det något som skaver. I helgen hördes det röster om att samtliga ryska spelare i NHL borde få sina kontrakt avbrutna. Det här är elitspelare, och idoler. De kan på alla sätt sägas vara representanter för sitt land, också. Men de är också hockeyspelare som spelar för ett annat lag i ett annat land.

Likadant har Vasaloppet beslutat att hindra samtliga ryska medborgare från att åka Vasaloppet under Vasaloppsveckan. Har man dubbelt medborgarskap kan man komma undan genom att arrangören registrerar dem med det andra medborgarskapet i systemet istället. Nu handlar det inte längre om Putins elit som åker till Vasaloppet med förhoppning om att vinna, utan om 90 individer som de flesta skulle vara där bara för sin egen skull.

Att man nekas åka Vasaloppet må vara hänt, men det här är en del av ett större problem, där vi börjar betrakta ryska medborgare i sig som paria. Där allt som hör till dem ska dras in. Närapå samtliga större mediehus har rapporterat om att vi betalar ut bistånd till Ryssland, trots krig, vinkeln är tydlig och uppenbar. Sidas samordnare får försvara och förklara, istället för att stoltsera med att det här är pengar som går till demokratiprojekt, med syfte att stärka yttrandefriheten. I SVT:s artikel bryr man sig inte ens om att fråga Sida vad det handlar om.

Vi måste särskilja landet Ryssland från ryska medborgare, från ryssar. Ryssland är ett land som haft tveksam demokrati i många många år (och innan dess ingen demokrati alls). Dess medborgare är inte fria att organisera sig hur de vill, de är inte fria att demonstrera eller uttrycka sig öppet. De är inte fria att vare sig älska vem de vill eller klä sig fritt. Trots det ser vi så ohyggligt många ute på gatorna i Ryssland, som offrar sig för att demonstrera mot kriget.

Det här är människor vi borde försöka kroka arm med. Inte alienera och stöta bort. När Putin talar om att hela västvärlden är emot dem behöver medborgarna känna att ”Nej, så är det inte. Det är dig och din regim de är emot, inte oss.”

De över 5 000 fängslade demonstranterna. Snacka om civilkurage.

Kärnvapenhot, på riktigt.