Radar · Inrikes

Statsministern lovar mer försvarspengar

Statsminister Magdalena Andersson (S) informerade partiledarna om hur regeringen ser på det nya säkerhetspolitiska läget.

Mer pengar till försvaret, både här och nu, men också på sikt, är statsminister Magdalena Anderssons (S) besked efter mötet med de andra partiledarna. ”Men det kommer fortfarande inget tydligt besked”, säger KD-ledaren Ebba Busch.

I tisdags kväll lovade Magdalena Andersson i ett tv-sänt tal till nationen bland annat mer pengar till svenska försvaret. Vad det betyder, är lite oklart. Efter ett partiledarmöte om Ukrainakrisen får hon frågor på vad hon menar:

– Det är både att stärka i närtid och att bygga ut på sikt, säger hon till journalister.

Oppositionen vill se att Sverige satsar två procent av BNP på försvaret.

– Så fort som möjligt, men det tar nog några år, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Enligt honom handlar det om ytterligare tiotals miljarder kronor mer till försvaret per år. Kristersson ser efter mötet bra möjligheter att nå en bred enighet kring mer satsningar på svenska försvaret.

Nya förhandlingar

På torsdagen möts riksdagspartierna för förhandlingar i Försvarsberedningen. Centerpartiets ingång där är att försvaret senast 2025 ska nå två procent av BNP, vilket innebär ett nytillskott på totalt 30-35 miljarder.

– Vi behöver stärka motståndskraften, både i ljuset av Tysklands omsvängning i helgen och att vi har ett helt nytt säkerhetsläge både i Europa och Sverige, säger Centerledaren Annie Lööf.

Hon hoppas att både Socialdemokraterna och Moderaterna ska ställa sig bakom en överenskommelse om ett kraftfullt tillskott.

Men Magdalena Andersson vill inte ställa ut några sådana löften om två procent av BNP till försvaret.

– Vi kommer att föra den diskussionen med partierna, säger hon och nämner försvarsberedningens pågående arbete.