Radar · Inrikes

Ryska stridsplan kränkte svenskt luftrum

Ett svenskt stridsflygplan av modell Jas Gripen.

Ryskt stridsflyg har kränkt svenskt luftrum i samband med en militärövning på onsdagen, enligt Försvarsmakten. Flygvapenchef Carl-Johan Edström säger till TT att kränkningen var ”en medveten handling”.

Kränkningen inträffade mitt på dagen i samband med att Sverige och Finland genomförde en gemensam militärövning i Östersjön. Flygvapenchefen Carl-Johan Edström konstaterar att fyra ryska stridsflygplan rörde sig ”någon kilometer” in i svenskt luftrum, och att två svenska stridsflygplan skickades upp för att möta dem.

– Vi såg att de närmade sig svenska territoriet på den östra sidan av Gotland, norrifrån, och då startade vi incidentberedskapsroteln. I samband med att vi var på plats kränktes vårt luftrum och territorium av de ryska flygplanen. Vi var på plats och kunde direkt konstatera att det hade gjorts och säkerställde att det inte kunde hända igen, säger Edström till TT.

"Var tydligt"

Han beskriver kränkningen som en medveten handling, eftersom piloter i moderna stridsflygplan ”vet när man är nära en gräns” tack vare flygplanens avancerade navigationshjälpmedel.

– Det var så tydligt över gränsen att det var en medveten handling skulle jag säga. Jag ser mycket allvarligt på det. Med tanke på den säkerhetspolitiska utvecklingen och allt som händer i Ukraina är det ytterst oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida att göra på det här sättet.

De ryska stridsflygplanen av modell SU-27 och SU-24 fotograferades av de två svenska stridsflygplanen. Ärendet har lämnats över till utrikesdepartementet.

– Jag skulle vilja säga att det här visar det som ÖB har gått ut och sagt, att vi måste förbereda oss på ett försämrat säkerhetspolitiskt läge som kommer att råda under lång tid och agera därefter, både som försvarsmakt och som samhälle, säger Edström.

Hultqvist: Mycket allvarligt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) skriver i ett sms till TT att händelsen är mycket allvarlig och kommer att leda till ”en tydlig diplomatisk markering”.

”Den ryska kränkningen av svenskt luftrum är självfallet helt oacceptabel. Det kommer att leda till en tydlig diplomatisk markering från svensk sida. Svensk suveränitet och territorium ska alltid respekteras”, skriver Hultqvist.

”Agerandet från rysk sida är att betrakta som oprofessionellt. Dagens säkerhetspolitiska läge gör att det inträffade måste betraktas som mycket allvarligt”