Radar · Miljö

Vattenbristen hotar Los Angeles

Varning för lågt vatten i Lake Mead.

Vattnet sinar i sydvästra USA. Den stora dammen Lake Mead har aldrig förr haft så låga nivåer och nu har Los Angeles infört begränsningar på vattenförbrukningen.

– Det här är en naturkatastrof, säger Adel Hagekhalil vid södra Kaliforniens vattenmyndighet.

Vattnet sjunker i Lake Mead, USA:s största vattenreservoar på gränsen mellan Nevada och Arizona, som nu bara är fylld till en tredjedel av kapaciteten.

– Det är som om botten gått ur. Om någon då hade bett mig räkna på det här hade jag sagt att det fanns en minimal risk, men att den inte var trolig. Nu har den minimala risken inträffat, säger vattenforskaren John Fleck vid University of New Mexico till Las Vegas Review-Journal.

– Vi har inte tillräckligt med vatten. Det finns helt enkelt inte, säger Rebecca Kimitch, talesperson för södra Kaliforniens vattenmyndighet MWD, till AP.

Stopp för bevattning och vattenbyte i pooler

De har nu infört sina hittills hårdaste restriktioner för vattenkonsumtion. Sex miljoner människor runt Los Angeles måste från den 1 juni sänka sin konsumtion med 35 procent, eller 300 liter per person och dag. Och den som vattnar sin trädgård mer än en dag i veckan kan räkna med dryga böter.

– Vi måste ta till det här, för vi kommer inte få mer vatten. Det vi har måste räcka året ut och alla måste hjälpa till, säger Adel Hagekhalil vid MWD till Los Angeles Times.

Han säger att nerskärningarna på bevattningen sannolikt kommer att räcka, det står för hela 70 procent av hushållens vattenförbrukning i området. Men MWD ber invånarna att också avstå från att byta vatten i sina pooler.

– Det här är en naturkatastrof och vi måste agera som om det handlade om en jordbävning, en översvämning eller orkan, säger Hagekhalil.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV