Radar · Politik

MP nu minsta parti: ”Inte alls orolig” 

Partisympatiundersökning från SCB där väljare fått svara på vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna.

Drygt tre månader till valet ligger MP och L klart under riksdagsspärren i SCB:s mätning. MP är nu minsta parti.

– Jag är inte alls orolig, säger MP:s partisekreterare Katrin Wissing.

– Vi kommer att jobba stenhårt fram till valdagen och verkligen visa att vi behövs i riksdagen.

Wissing tror att småpartier missgynnas vid kriser som Ukrainakriget och pandemin. Då söker sig väljare till stora partier, enligt henne.

SCB:s opinionsmätningar är betydligt större än andra och tillmäts därför större vikt. Majmätningen är den sista från SCB innan valet i september.

Den är dyster läsning för framförallt Miljöpartiet (MP) som skulle få 3,3 procent av rösterna om det vore val i dag. Partiet backar därmed 0,6 procentenheter jämfört med SCB-mätningen i november.

MP tappar framförallt väljare till Socialdemokraterna (S).

Har vänt tidigare

MP har inte legat under riksdagsspärren i en SCB-mätning i maj ett valår sedan 2002. Då fick partiet 3,2 procent, men lyckades ändå nå ett valresultat på 4,6 procent.

Även Liberalerna (L) ligger under riksdagsspärren på fyra procent. Så lågt har L inte legat i SCB:s majmätning ett valår under 2000-talet. Partiet får nu 3,4 procent.

Liberalernas nye partiledare Johan Pehrson kan dock ändå glädja sig åt att det är en uppgång med 0,9 procentenheter sedan november. Pehrson efterträdde Nyamko Sabuni i början av april. SCB:s mätning gjordes mellan 28 april och 25 maj.

Både MP:s och L:s förändringar är statistiskt säkerställda.

S kan glädjas

Mätningen är dyster läsning även för Centerledaren Annie Lööf. Centern (C) får 6,7 procent, vilket är en tillbakagång med 1,7 procentenheter. Det var en väntad minskning, eftersom C backat i flera andra opinionsmätningar under våren.

Lööfs parti tappar i SCB-mätningen framförallt väljare till S.

Bland de som kan glädja sig över SCB-siffrorna finns framförallt S-ledaren och statsministern Magdalena Andersson. S får 33,3 procent, vilket är en uppgång med 4,2 procentenheter sedan i november.

Även i andra opinionsmätningar under våren har S ökat efter Rysslands attack på Ukraina 24 februari.

Partisekreterare Tobias Baudin förklarar ökningen med Magdalena Andersson.

– Hon inger starkt förtroende hos väljarna, klarar av kriser och att tydliggöra Socialdemokraternas politik, säger han till TT.

Trängre för SD

Förutom S och L går även Kristdemokraterna (KD) fram i SCB:s mätning. KD.s ökning är dock inte statistiskt säkerställd.

Bland de som tappat väljare sedan november finns förutom MP och C även Moderaterna (M), Sverigedemokraterna (SD) och Vänsterpartiet (V).

Varken V:s och SD:s partisekreterare är oroliga. De förklarar sina partiers minskade väljarstöd med att Ukrainakriget får väljarna att söka sig till regeringspartiet.

SD:s Richard Jomshof pekar också på ökad konkurrens från andra partier när det gäller rätts- och invandringspolitik, som en förklaring till att SD backat till 17 procent.

– Det blir trängre om väljarna på vår planhalva, säger Jomshof.

Rödgröna störst

De partier som ligger närmast till hands för att kunna stödja Magdalena Andersson (S) som statsminister efter valet är S, V, MP och C. De får tillsammans 51,1 procent av rösterna i SCB-mätningen. Därmed utökas de rödgrönas ledning jämfört med i novembermätningen.

M:s partisekreterare Gunnar Strömmer anser att läget ändå är helt öppet inför höstens val. Han räknar med att frågor som gynnar M lyfts i valrörelsen, som brottsligheten, energi och plånboksfrågor.

Han pekar också på att när M lyckats bryta Socialdemokraternas maktinnehav så har det avgjorts i valrörelsens sista sex veckor.

– Och så kommer det att bli den här gången också, det kommer att vara jämnt hela vägen in i mål, säger Strömmer.

Båda sidorna kan komma att förlora viktiga mandat om L eller MP inte kommer in i riksdagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV