Radar · Syre Morgon

Mannen som sköt Reagan fri efter 41 år

John Hinckley i samband med ett besök i rätten i november 2003.

Mannen som sköt president Ronald Reagan 1981 kommer att bli helt fri. En federal domare har satt punkt för John Hinckleys långa resa genom det amerikanska rättssystemet.

– Han har granskats. Han har klarat varje test. Han är inte längre en fara för sig själv eller andra, säger domaren Paul Friedman i rätten på onsdagen.

Hinckley släpptes redan 2016 ut från det psykiatriska sjukhus där han vårdats sedan mordförsöket för drygt 40 år sedan. Men han har bott med strikta restriktioner i Williamsburg i Virginia.

Det nya beslutet följer en uppsatt plan. Domaren Friedman meddelade i höstas, med hänvisning till den 67-årige Hinckleys förbättrade mentala tillstånd, att restriktionerna skulle hävas den 15 juni i år så länge han fortsatte att sköta sig.

Domaren berättar att John Hinckley varken har varit våldsam eller visat intresse för vapen under de senaste årtiondena.

Hinckleys advokat Barry Friedman konstaterar att fallet som ”började med en problemtyngd ung man som tillfogade stor skada” har slutat lyckligt.

– Jag ser det som att vi har räddat ett liv, säger han.

Det var den 30 mars 1981 som Hinckley sköt den då nytillträdde presidenten Reagan och tre andra utanför ett hotell i Washington. Reagan, hans pressekreterare, en polis samt en livvakt skadades.

Hinckleys förklaring var att han ville skjuta presidenten för att imponera på sin idol, skådespelaren Jodie Foster. Rätten fann honom icke skyldig på grund av psykisk sjukdom.

Ronald Reagan levde till 2004, medan hustrun Nancy gick bort 2016.

John Hinckley, som sjunger och spelar gitarr, har meddelat på Youtube att han tänker satsa på musiken och ge ut en skiva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV