Radar · Politik

SD-misstroende mot Johansson stöds av M, KD och L

SD väcker misstroende mot justitieminister Morgan Johanssson, och får stöd av M, KD och L.

M, KD och L stödjer misstroendet som Sverigedemokraterna väcker mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Johanssons ministerpost hänger nu på Centerpartiet, som avvaktar.

– Nu är det upp till bevis för Centerpartiet, säger Liberalernas gruppledare Mats Persson till TT.

– Han är den minister som mer än någon annan har misslyckats med sitt uppdrag, säger Persson.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström kallar å sin sida Johansson för ”lögnaktig kanalje”.

På TT:s fråga om det är en rimlig beskrivning svarar Billström att det är det.

– Ja, det är helt rimligt eftersom han upprepade gånger kommit med felaktiga uppgifter, säger Billström.

Han hänvisar till att riksdagens konstitutionsutskott (KU) upprepat kritiserat Johansson för uttalanden han gjort och som inte varit sakligt grundade.

Det var Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge som vid riksdagens frågestund begärde att riksdagen ska pröva förtroendet för Morgan Johansson nästa vecka.

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, sade Vinge.

Saknar förtroende

Både Moderaterna och Kristdemokraterna stödjer misstroendet.

– Vi har inte haft förtroende för Morgan Johansson någon gång egentligen, säger KD:s gruppledare Andreas Carlson till TT.

Men Morgan Johansson verkar beredd på strid.

– Jag ser fram emot att kunna fortsätta fyra år till, sade Johansson om SD:s yrkande direkt när Vinge hade uttalat det.

Efteråt säger Johansson att han tror att högerpartierna, dit han räknar M, KD och SD, är stressade över sitt läge i opinionen. Det är sämre än vad de tre rimligen hade hoppats på, enligt Johansson. Misstroendet är en följd av det och även ett sätt för dem att öppna dörrarna till justitiedepartementet för SD.

– Jag tror att det är det som ligger bakom när M, KD och SD synkar sig på det här sättet, säger han.

– Nu tror jag att det är uppenbart att om de skulle vinna valet så är det SD som kommer att ta över frågor om yttrandefrihet, tryckfrihet, grundlagsfrågor och våldsmonopol, spekulerar justitieministern.

Har inga svar

Johansson kritiserar SD och högerpartierna för ”högt tonläge” och en förkärlek för personangrepp i stället för diskussion om sakfrågor.

För att konstatera misstroende mot en minister i riksdagen krävs det att minst hälften av ledamöterna röstar för det.

SD, KD, M och L har tillsammans 174 röster och det behövs minst en ledamot till för att fälla Johansson. V stödjer inte misstroendet, sannolikt inte heller Miljöpartiet. Då kan allt hänga på Centerpartiet.

C avvaktar

Men Centerpartiet avvaktar.

”Vi ser självklart allvarligt på kritiken mot Morgan Johansson och kommer nu följa upp situationen noggrant. Vi kommer i lugn och ro diskutera frågan i vår riksdagsgrupp och därefter fatta beslut om vilken ställning vi ska ta”, skriver gruppledaren Anders W Jonsson i en kommentar.

Vänsterpartiet tänker inte rösta för ett misstroende mot Johansson.

”Vi anser inte att det är aktuellt med något misstroende och vi kommer därför att avstå i en eventuell misstroendeomröstning”, skriver partiets vice gruppledare Hanna Gunnarsson i ett sms till TT.

Den tidigare vänsterpartisten, numera politiska vilden Amineh Kakabaveh, säger att hennes röst avgörs om Socialdemokraterna håller fast vid det avtal S tecknade med henne för att hon skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister i november förra året.

– Det är klart, vår inriktning är alltid att vi håller fast vid ingångna avtal, på varenda punkt, jag har en löpande dialog med Kakabaveh, säger Morgan Johansson.

Artikeln har uppdaterats.