Radar · Inrikes

Försvarsmakten varnar för livsfarliga smultronställen

Ofta ligger skjutbanorna i natursköna områden, men ser man en skylt som ovan, från Göta ingenjörregemente, gör man bäst i att hitta ett annat smultronställe.

Med ett växande försvar kommer övningar på skjutfält runtom i landet att bli allt vanligare. Fält som ofta ligger i fina naturområden. Nu går Försvarsmakten därför ut med en ny kampanj där de varnar för ”livsfarliga smultronställen”.

Runtom i Sverige finns över 70 skjutfält tillhörande Försvarsmakten. På dessa kommer antalet övningar att växa i takt med att försvaret växer. Därför uppmanar myndigheten nu allmänheten att ta alla skyltar och avspärrningar som de ser på största allvar, även om de ligger i ett naturskönt område.

”Våra skjutfält ligger ofta på natursköna platser. Men även om de ligger fint till – så är det livsfarligt att vistas på skjutfälten när vi övar”, skriver de på Facebook.

Med hjälp av en reklambyrå har de därför tagit fram en ny kampanj: ”Livsfarliga smultronställen”, där de upplyser om farorna med att gå in på ett övningsfält och att det även är straffbart. Bland annat har de lagt upp videor på Youtube där olika personer ute i naturen plötsligt upptäcker att de är inne på ett skjutfält; cyklisten, influensern och en naturintresserad morfar. 

Så här ska du göra om du ser en varningsskylt, enligt Försvarsmakten:

1. Uppmärksamma skylten och läs budskapet noggrant.
2. Ta reda på om skjutfältet är avlyst, alltså ifall det är stängt för allmänheten. Information finns på informationstavla vid skjutfältet och på Försvarsmaktens webbplats.
3. Det är ditt ansvar att informera dig om de risker och styrningar som gäller på plats. Tänk på att ett skjutfält kan vara i användning även om det inte låter som att aktivitet pågår.