Radar · Miljö

Värmerekord runtom i Europa: 16 grader i Alperna

En liknande värme under nyår har inte skådats i Alperna under de senaste 100 till 200 åren.

Nyårshelgen har inneburit rekordhöga temperaturer på flera håll i Europa. Storbritannien, Italien och Spanien är några exempel där nya rekord satts.

I London var det 16,2 grader på nyårsdagen, den högsta temperaturen som registrerats en nyårsdag, rapporterar BBC.

Enligt det nationella meteorologikontoret Met Office så ökar klimatförändringarna risken för att liknande väderfenomen ska inträffa. Värmerekord slås nu nio gånger oftare än köldrekord, ett klart tecken på en planet i uppvärmning, uppger de till BBC. Det går dock inte att direkt koppla enskilda väderhändelser till klimatförändringarna.

Även i orten Bala i norra Wales blev det rekordvarmt under nyårsafton, då det uppmättes 16,5 grader.

Snön smälter i Alperna

Även i Italien har det uppmätts extremt höga temperaturer på flera håll i landet. Det har märkts av extra tydligt i Alperna. Meteorologen Luca Mercalli säger till the Guardian att det för närvarande är cirka 15 grader i områden av Alperna som når 1 600 meter:

– Det går inte ner till noll under 4 000 meter. Det har inte ens varit iskallt på natten – temperaturen har inte sjunkit under 10 grader, och det är väldigt ovanligt.

Till italienska nyhetsbyrån Agi säger Antonio Sanò, grundare av vädersajten Il Meteo att det är svårt att hitta liknande temperaturer för nyårsdagarna de senaste 100-200 åren.

I alperna får skidåkare nu rådet att noga kontrollera vädernyheter, då de varma temperaturerna utgör en risk för laviner.

Apriltemperaturer

Även i Spanien har det satts rekord. I Bilbao gick temperaturen upp till 24,7 grader, den högsta som uppmätts sedan man började mäta 1947.

– Det här är temperaturer som du normalt skulle se i april månad, säger Rubén del Campo, talesperson för den statliga meteorologiska myndigheten AEMET, till the Guardian.

Inte bara Europa har sett rekordtemperaturer den senaste tiden. I Alaska uppmättes på annandag jul 19 grader i staden Kodiak.

Läs mer: 

Nytt värmerekord i Alaska – 19 grader i december: ”Förstummade”