Energi

Här är det badväder mitt i vintern

Kallbadhuset i Båstad ligger 60 meter ut i Kattegatt.

Att vinterbada har blivit populärt, och det finns flera badhus där man kan ta sitt isbad mer organiserat. Här är sju tips – från Harads i norr till Malmö i söder – till dig som längtar efter en cool badsemester.

Ett av Sveriges nyaste och mest spektakulära kallbadhus flyter på Luleälven i utkanten av byn Harads, en dryg timme från Luleå. Det är en del av Arctic bath, ett exklusivt spahotell som lockar badsugna från när och fjärran. Här kan besökarna delta i en så kallad saunagus, en bastukur som garanterat får svetten att sippra och som gör deltagarna redo för ett dopp i isvaken utanför. För badkrukor finns även två heta bubbelbadkar med himlen som tak.

Granö

I byn Granö mellan Umeå och Lycksele gömmer sig Granö Beckasin, ett ekohotell med spektakulära trädrum bland talltopparna och en rad olika friluftsaktiviteter att välja mellan. Så här års kan gästerna till exempel basta i hotellets vedeldade sauna och kyla ner sig i Umeälven – i bästa fall med norrskenet spelande på himlen. För den som vill kombinera kallbad med yoga erbjuder Yogaretreats Norrland helger med just det temat. Syftet är att hjälpa deltagarna att återhämta sig och samla ny energi, men också att skapa förståelse för hur kallbad kan hjälpa kroppens självläkande system.

Arctic Bath i Harads är fastfruset i Luleälven vintertid
Arctic Bath i Harads är fastfruset i Luleälven vintertid. Foto: Annika Goldhamer/TT

Varberg

Redan på 1800-talet reste utsjasade svenskar i behov av rekreation till Varberg för att ta hälsobringande bad och promenera längs havet. Stadens kallbadhus byggdes 1903 och hör till landets vackraste. Det har lökkupoler och rosettfönster i orientalisk stil, separata nakenbad för herrar och damer samt bastur med utsikt över Kattegatt.

För den som hellre badar inomhus har Varberg även en rad olika span att välja mellan, bland annat asiatiska Varberg Stadshotell & Asia Spa och Varbergs Kusthotell. Det senare har ett så kallat thalassospa med salta bad och behandlingar med lera och tång. Missa inte heller Hotell Havannas och Hotell Gästis egensinniga källarspan. Gästis spa är inspirerat av Lenins favoritbad i S:t Petersburg och Havannas av Kubaälskaren Ernest Hemingway.

Båstad

Kallbadhuset i Båstad vilar på pålar över Kattegatt och har lockat vinterbadare sedan slutet av 1800-talet. På den tiden drogs badvagnar ut i vattnet av hästar varpå de badande gästerna steg ner och doppade sig på läkarnas ordination. Sedan dess har kallbadandet blivit en populär hälsotrend, men lockar inte det kalla havet finns även en varm bubbelpool utomhus.

Det nuvarande badhuset invigdes 2009 och har separata nakenbad och bastuavdelningar för herrar och damer, samt en lounge med eldstad och stora panoramafönster. Kallbadhuset hör till Hotel Skansen, som ligger alldeles intill och har ett spa i två våningar.

Kallbadhuset i Varberg
Kallbadhuset i Varberg. Foto: Thomasvy/Shutterstock/TT

Helsingborg

I Helsingborg är vinterbad långtifrån någon ny fluga, utan en djupt rotad tradition och en del av livsstilen för många lokalbor. För att få fler att upptäcka stadens badkultur startades Kallbadsveckan för fyra år sedan. 2022 arrangeras veckan mellan den 26 och 31 januari och innehåller förutom bad även föreläsningar, träningspass och bastukurer.

Även resten av året är Helsingborg ett svårslaget resmål i genren – här finns tre kallbadhus att välja mellan. Nära stadens centrum finns Kallis, en svartmålad minimalistisk byggnad med separata nakenbad för damer och herrar samt stora bastur med panoramautsikt över Öresund. Strax söder om staden finns Rååbadet och några hundra meter norr om Kallis ligger Pålsjöbadet. Det senare har lockat badsugna sedan 1912 och har karaktäristiska, gula badhytter på pålar över vattnet.

Bjärred

Många av landets kallbadhus byggdes för över 100 år sedan, men det finns även ett par nybyggda tillskott – exempelvis i Karlshamn i Blekinge och i Bjärred i Skåne, nordväst om Malmö. Bjerreds Saltsjöbad öppnade 2004 och ligger längst ut på den långa bryggan vid Bjärreds strand. Träbyggnaden har en modern arkitektur med separata dam- och herravdelningar. Flera kvällar i veckan erbjuds mixbastu. Här finns också en restaurang att starta eller avrunda besöket på.

Malmö

Ribersborgs kallbadhus i Malmö är ännu ett anrikt badhus med många stamgäster bland lokalborna. Här väntar separata nakenbad med en vedeldad bastu samt en torrbastu på respektive sida. Dessutom finns en gemensam fuktbastu, vedeldade badtunnor och möjlighet att boka massage. Vissa vintermorgnar erbjuds morgondopp och frukost till specialpris i restaurangen, och första måndagen i månaden är det Queer Kallis. Det är ett tillfälle för ickebinära, transpersoner och andra att själva vilken avdelning de vill bada och basta på.

Kallis i Helsingborg lockar både lokalbor och turister
Kallis i Helsingborg lockar både lokalbor och turister. Foto: Annika Goldhammer/TT

Bra att veta: Flera av badhusen har tvingats stänga tillfälligt under pandemin och vissa har särskilda bokningsregler. Kontrollera gärna öppettider och vad som gäller på respektive badhus hemsida.