Radar · Migration

Turkiet: Tolv ihjälfrusna vid Greklands gräns

Den turkiska flaggan vajar vid turkiska Ipsala på gränsen mot Grekland.

Tolv döda människor har hittats nära gränsen till Grekland, enligt Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu. De tros vara migranter som frusit ihjäl efter att ha tryckts tillbaka in i Turkiet av Grekland.

Människorna hittades i närheten av gränsövergången i Ipsala i nordvästra Turkiet ”utan skor och avklädda”, säger Suleyman Soylu.

De tolv personerna uppges vara en del av en grupp på 22 migranter som tryckts tillbaka av grekiska gränsvakter. Elva av dem var döda när de hittades och den tolfte dog på sjukhus, enligt den regionala guvernörens stab.

Inrikesministern gav inga fler detaljer om händelsen men anklagar grekisk gränskontroll för ett ”grymt” beteende och EU för att inte agera hårt nog mot Grekland och vara ”rådlöst, svagt och omänskligt”.

Ska undersökas

Turkiet anklagar ofta Grekland för att bryta mot internationella konventioner och olagligen trycka tillbaka migranter som försöker ta sig in i EU. Grekland nekar till anklagelserna och säger att landet gör sin plikt och skyddar EU:s sydöstra gräns mot illegala gränsövergångar.

– Vi har tyvärr fått väldigt trovärdiga och seriösa rapporter om att Grekland inte alltid ger tillgång till asylprocessen till de som kommer. Det är en fråga jag tagit upp ett flertal gånger med grekiska regeringen och satt press på att man måste utreda de här rapporterna och säkerställa att man följer lagstiftningen, säger EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson till TT.

– Den grekiska regeringen har bejakat det och har nu gett uppdrag till en oberoende myndighet att undersöka rapporterna.

Vill till EU

Runt 3,7 miljoner syriska flyktingar befinner sig i Turkiet, som utgör en av de största vägarna för migranter från Mellanöstern, Asien och Afrika som försöker ta sig in i EU.

De flesta försöker ta sig in i Grekland till fots eller sjövägen över Egeiska havet. Turkiets kustbevakning sade förra månaden att man räddat över 15 000 migranter som tryckts tillbaka från Grekland förra året.