Glöd · Ledare

Inte en krona ytterligare till bönderna

Så var det dags igen. Det har bara gått en månad av valåret 2022 och redan har det vräkts ut miljarder efter miljarder till högljudda grupper. Nyss var det de som har hög elförbrukning, nu är det bönderna som ska mutas. Bönderna, som efter flygindustrin kanske är den del av näringslivet som är bäst på att mjölka staten och EU på direkta och indirekta bidrag för miljöskadlig verksamhet.

Redan utan den extra miljarden, som alla partier nu vill skjuta till, uppgår budgetområdet ”Areella näringar, landsbygd och livsmedel” till 22 miljarder. Inom de 22 miljarderna kan man hitta ”Gårdsstöd” (ett arealbaserat stöd för jordbruk som är större än 4 hektar där till exempel inte våtmarker får ingå) på 7 miljarder, ”Stödåtgärder för fiske och vattenbruk” 431 miljoner, ”Främjande av rennäringen” 125 miljoner, ”Nedsättning av slakteriavgifter” 73 miljoner, och så vidare.

Stora delar av pengarna till jordbruket skickas dock över EU. 2022 kommer Sverige betala 48 miljarder till EU, av det går 40 procent till jordbruket, det vill säga drygt 19 miljarder. Det sker i alla möjliga former, till exempel får skolor betalt för varje liter av kornas mjölk som de serverar. 

Men det där räcker alltså inte, för gång på gång ska bönderna ha extra pengar när något inte gått som de tänkt sig. Senast var 2018 och nu är det alltså dags igen för någon extra miljard.

Alla stödpengar går inte till klimat- och miljöfientliga verksamheter, men stora delar går till animalieindustrin och giftjordbruk. Vi vet inte heller hur de nya pengarna ska betalas ut, men eftersom det är kompensation för höjda el- och drivmedelspriser är risken överhängande att även de går till dem som släpper ut och förbrukar mest resurser, det vill säga i många fall animalieindustrin.

Precis som med elbidraget vore det så mycket bättre om matpriserna fick stiga, framför allt på det miljöfientliga, och pengarna istället delades ut till alla som drabbas av höjda matpriser. Skulle vi ta 75 procent av det som betalas ut direkt eller till EU:s jordbrukspolitik skulle det räcka till cirka 3 500 kr per myndig person i Sverige. Skulle vi bara betala ut till dem som har störst behov av det vid höjda matpriser och dra gränsen vid medianinkomsten skulle det bli cirka 7 000 kr per person. Skulle vi göra stödet avtrappningsbart, i form av en negativ skatt, så den med medianinkomst fick noll, skulle de som har minst kunna få 14 000 kr. På köpet skulle vi få både få en hållbarare jordbrukspolitik och fördelningspolitik.

Inte en enda skattekrona till bör gå till bönderna. Istället bör Sveriges och framför allt EU:s extrema bidrags- och jordbrukspolitik börja monteras ner, inte minst de delar som subventionerar den ohållbara animalieindustrin och giftjordbruket. Ska bidrag betalas ut ska de gå ovillkorat direkt till invånarna.

Mycket tyder på att omikron tar oss mot slutet av just denna pandemi.

Vilken konspirationsteori ska antivaxxarna och extremhögern nu samsas runt?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV